ΣΥΡΙΖΑ και Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014. Μια πρώτη μάτια στον Δήμο Νίκαιας- Ρέντη.

Σαφώς με μεγάλη καθυστέρηση, αυτό το διάστημα, σε όλες τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει η συζήτηση για τις εκλογές του Μάη 2014, για την αυτοδιοίκηση, που βέβαια ταυτόχρονα αφορούν και άλλο ένα σοβαρό κομμάτι πολιτικής δουλειάς, τις εκλογές για την ευρωβουλή, το οποίο αξίζει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα.
Εργαλείο και μπούσουλας για τις δικές τους αποφάσεις, αποτελεί ασφαλώς η πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πιο ειδικά το κομμάτι που αναφέρεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που με μεγάλη σαφήνεια προσδιορίζει τους άξονες που πρέπει να κινηθούν.
 Λέει λοιπόν η απόφαση:
"Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό, αλλά την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ανατροπή του σημερινού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.
Προχωρούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτοδιοικητικά σχήματα με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, με βάση τον αυτοδιοικητικό λόγο που επεξεργαστήκαμε και τις συλλογικές θέσεις που διαμορφώσαμε, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του Καλλικράτη. Το πρόγραμμά μάς θα αποτελέσει τον άξονα για πλατειά εκλογική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές."
"Να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας, που θα σαρώσει το παλιό, φθαρμένο δικομματικό σύστημα, θα αντιτάξει στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά."
Νομίζω πως στις παραγράφους αυτές συμπυκνώνεται όλη η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μένει στις οργανώσεις μελών η εξειδίκευση, η ανάλυση, η προσαρμογή στα δεδομένα του χώρου τους, στα δεδομένα της κάθε πόλης.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 στη Νίκαια-Ρέντη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξαν μια τραυματική εμπειρία για όσα κομματικά μέλη τότε συμμετείχαν, διαίρεσε την οργάνωση και βρέθηκαν να ψηφίζουν διαφορετικές παρατάξεις και δημάρχους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί διαφορετικό είναι και το κόμμα.Υπάρχει πλέον ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση που δεσμεύει όλους. Ασφαλώς πρέπει να βρεθεί η "χρυσή τομή" γιατί υπάρχουν 2 διαφορετικές τοπικές οργανώσεις μελών, μια για κάθε πρώην δήμο του ενιαίου Καλλικρατικού δήμου. Γι αυτό χρειάζεται ακόμα περισσότερο σύνεση, σεβασμός στη διαφορετική άποψη και διάλογος. Φυσικά όπου δεν μπορεί να βρεθεί η συνισταμένη, υπάρχει το καταστατικό και η δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.
Πως προχωράει λοιπόν το θέμα; 
"Ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων παρατάξεών μας". Λέει η απόφαση.
Υφιστάμενη παράταξη στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και αυτή είναι η «Κίνηση πολιτών κόντρα στο Ρεύμα», η οποία τον Μάρτη 2013, στη ετήσια απολογιστική της συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή, αποφάσισε το νέο συντονιστικό όργανο που εκλέχτηκε εκεί να φέρει πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, και βέβαια να τεθεί σε συζήτηση και το θέμα του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης που θα δώσει τη μάχη των επόμενων δημοτικών εκλογών. Είναι προφανές ότι οι προσυνεδριακές διαδικασίες, το συνέδριο και το καλοκαίρι, πήγαν πίσω αυτές τις δουλειές και το κυριότερο την προγραμματική επεξεργασία και επικαιροποίηση.Στα πλαίσια αυτά πιστεύω πως γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν σε ομάδες δουλειάς της κίνησης όλα τα κομματικά μέλη και να συμβάλλουν καθοριστικά στο ζωντάνεμα και την δραστηριοποίηση της, με στόχο η Κίνηση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση της δημαρχίας.
Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινείται το πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης και με ποια χαρακτηριστικά; Με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά, λέει η απόφαση. Πρέπει να αναδείξουν κυρίως το δυνατό τους χαρτί, να παίξουν εκεί που οι άλλοι δεν έχουν το ιδεολογικό και πολιτικό άλλοθι να το κάνουν και ούτε βέβαια το θέλουν, με προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες για τη στήριξη της κοινωνίας στο πεδίο της υγείας, της τροφής, της παιδείας. Με δομές αλληλεγγύης που θα στηριχτούν από τον δήμο, με στέκια πολιτισμού για τη νεολαία, δημοτικούς χώρους - κύτταρα δημιουργίας αλλά και αντίστασης, που θα διασφαλίζουν την ανακούφιση των συμπολιτών μας, θα προτρέπουν στη ενεργή συμμετοχή τους και δεν θα αφήνουν καθόλου χώρο για την ανάπτυξη φασιστικών και ρατσιστικών πρακτικών και δράσεων.
"Αναζήτηση συγκλίσεων και συνεργασιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ." Λέει η απόφαση.
Στη βάση των κύριων θέσεων του τοπικού προγράμματος  θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν την αναζήτηση συμμάχων, συνεργατών, συναγωνιστών. Πρώτο βήμα είναι βέβαια να ειδωθούν ορισμένοι από τους συνεργάτες της παράταξης Λογοθέτη ο οποίος όπως έχει δηλώσει δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές. Επίσης το τελευταίο διάστημα και λόγω του οξυμένου προβλήματος με την ΧΑ στη Νικαια, σε επίπεδο του αντιφασιστικού αντιρατσιστικού αγώνα υπάρχει κοινή δράση με δυνάμεις και κινήματα που κινούνται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Ασφαλώς αυτή η κοινή δράση σε επίπεδο κινήματος προσφέρει το έδαφος για περαιτέρω συνεργασία και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, έτσι πρέπει να γίνουν επαφές μαζί τους για βολιδοσκόπηση μιας προοπτικής συνεργασίας.

"Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, θα προκύψουν και τα πρόσωπα που είναι κατάλληλα για υποψήφιοι/-ες, όχι μόνο Δήμαρχοι, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου." Λέει η απόφαση.
Πριν όμως γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τον επικεφαλής της κίνησης, θα πρέπει να τελειώσει το θέμα Ιωακειμίδης. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο τωρινός δήμαρχος, φλερτάρει με την ιδέα της στήριξης του και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν υπερκομματικού υποψήφιου και πετυχημένου δήμαρχου, ενώ και από πλευράς Σύριζα υπάρχουν σκέψεις ορισμένων για στήριξη του. Αυτό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Πρέπει να εκφραστεί άμεσα η απόφαση των οργανώσεων για τον συγκεκριμένο δήμαρχο, που για μένα βέβαια είναι απορριπτική, την έχω εκφράσει ήδη δημόσια με αφορμή την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του για το μπάζωμα του Καραμπίνη, γράφοντας  ότι ο "καλύτερος" Δήμαρχος της Χώρας, όπως θέλουν να τον προβάλλουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ Γιώργος Ιωακειμίδης, λειτουργεί αυταρχικά, αντιδημοκρατικά και αλαζονικά, κατ΄εικόνα και ομοίωση των μνημονιακών κυβερνήσεων, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες των πολιτικών του στους κατοίκους της πόλης, αφαιρώντας τους ζωτικό δημοτικό χώρο, ενώ στο όνομα παρουσίασης κάποιου θετικού του "έργου", το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τα κέρδη για την κοινοπραξία κατασκευής του ΑΤΤΙΚΟΝ ΜΕΤΡΟ. 
Είναι γνωστό πως στις εκλογές το 2010 η «Κίνηση πολιτών κόντρα στο Ρεύμα» είχε επικεφαλής της τον Κώστα Παπαδόπουλο που σε αντίξοες συνθήκες έδωσε τη μάχη και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Στα πλαίσια αυτών των καθηκόντων του έχει επάξια εκπροσωπήσει την κίνηση και τις θέσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στα γενικότερα,στα τοπικά προβλήματα και στην αντιμνημονιακή μάχη που δίνει ο λαός μας,  έχει με μετριοφροσύνη και αγωνιστικότητα πάρει μέρος σε όλους τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, ενώ έχει πάρει και σημαντικές πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας, υγείας, της αλληλεγγύης κλπ. Είναι γνήσιο τέκνο του λαού της Νίκαιας, άνθρωπος απλός, μαχητής, ριζοσπάστης, ξέρει τα προβλήματα γιατί τα βιώνει και ο ίδιος ενώ έχει τη γνώση και την ικανότητα να οργανώσει την επίλυση τους σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Δεν έχει ασφαλώς τίτλους "επαγγελματία δημάρχου",  "πετυχημένου", "μπαλκονάτου" κ.λ.π. τίτλους και πρότυπα που όμως είναι ξένα για την αριστερά.
Υπάρχει λοιπόν καταρχήν υποψήφιος, που πιστεύω πρέπει να προταθεί για την εκ νέου διεκδίκηση της Δημαρχίας. Όμως  σε μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου αναζήτησης συμμαχιών και συνεργασιών είσαι ανοιχτός σε μια συζήτηση και αναζήτηση εκείνων των λύσεων που θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τους κοινούς στόχους.