Οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων στη Νίκαια - Ρέντη, είναι απλήρωτες εδώ και 5 μήνες.

 
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ¨κόντρα στο ρεύμα" Κώστα Παπαδόπουλου:
Την τρίτη 28/01/2014 στο 1ο δημοτικό συμβούλιο για το έτος 2014, σε ερώτηση μας στην προ ημερησίας συζήτηση τον δήμαρχο Νίκαιας Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη να μας πει "πόσοι εργαζόμενοι με σύμβαση στον δήμο μας είναι απλήρωτοι ".
Την απάντηση οφείλω να σας πω δεν την πολυκατάλαβα, κάτι " για site που τα είδανε τελικά πολλοί " μας είπε για τους πενταμηνήτες του ΟΑΕΔ που θα πληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα .

Μόνο αυτοί οι εργαζόμενοι με σύμβαση στον δήμο μας είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες ;

Προφανώς ο δήμαρχος δεν έχει ενημερωθεί , ότι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων είναι απλήρωτες από τον Σεπτέμβριο , εκτός από ένα έναντι που τους έδωσαν πριν τα Χριστούγεννα, και αυτό δεν ήταν ούτε καν ένας μισθός .
Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων με αποτέλεσμα αυτοί να περιέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση και ας ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και για πολλές από αυτές αυτό είναι το μοναδικό οικογενειακό τους εισόδημα .
Είναι απαράδεκτο με τις υπάρχουσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν επί 5 μήνες απλήρωτοι και μάλιστα εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, καθώς υπογράφουν κάθε χρόνο 10μηνες συμβάσεις και παρόλα αυτά καταβάλλουν καθημερινά προσπάθειες και κόπο για να είναι πάντα καθαρές οι σχολικές μονάδες κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες εργασίας προς όφελος των μαθητών, εξασφαλίζοντας την υγεία αυτών και συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Όπως καλώς γνωρίζετε με την αριθ. 99390/Δ4/31-8-2012 Υ.Α Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού καθορίζεται ο τρόπος καταβολής των αμοιβών των καθαριστών/καθαριστριών των Σχολικών Μονάδων της Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:
Το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί τις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες με τη σειρά τους καταβάλουν τις αμοιβές των καθαριστών/καθαριστριών ....
Επομένως ο χρόνος καταβολής των αμοιβών στις καθαρίστριες εξαρτάται από την χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Θέλουμε να μας ενημερώσετε τι ενέργειες έχουν γίνει από μεριάς σας για την ΑΜΕΣΗ οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων .
Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα , σύλλογο εκπ/κων Α΄ βαθμιας εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ Πειραιά, Ένωση συλλόγων γονέων Νίκαιας Ρέντη, σωματείο καθαριστριών δημοσίων σχολείων Πειραιά .
Τέλος καθώς είναι πάγια θέση της κίνησης μας θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι αφού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτών θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά και το θέμα μονιμοποιήσεώς τους χωρίς προϋποθέσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με συμβάσεις αορίστου χρόνου , αφού είναι απαραίτητοι στην καθημερινή καθαριότητα των σχολικών μονάδων