Οι πλειστηριασμοί χτυπάνε την πόρτα της πρώτης κατοικίας. Δράσεις απο την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.


Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο της Νίκαιας η συνέλευση της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό". Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την δημοτική κίνηση πολιτών Νίκαιας-Ρέντη "Κόντρα στο Ρεύμα" και το κίνημα ΑΛΑΝΥΑ. Έγινε συζήτηση κυρίως, για τους πλειστηριασμούς ενώ εγκρίθηκε το σχετικό παρακάτω κείμενο, που θα μοιραστεί για ενημέρωση στους πολίτες. Αποφασίσθηκαν επίσης οι δράσεις της Πρωτοβουλίας για το επόμενο διάστημα.

########

«Στόχος της τρόικα είναι να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, το οποίο στην Ελλάδα υπερβαίνει το 80% και είναι απαγορευτικό για την είσοδο ξένων παιχτών στην αγορά του real estate [κτηματομεσιτική αγορά] και για την αναδόμηση των πόλεων» 
δηλώνανε από το 2011 επίσημοι οικονομικοί κύκλοι.

Οι πλειστηριασμοί χτυπάνε την πόρτα της πρώτης κατοικίας

Η δήλωση αυτή που υπάρχει από το 2011 μας κάνει πιο ξεκάθαρο ποιες είναι οι προθέσεις των ισχυρών της Ευρώπης πάνω στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της κατοικίας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν μιλάμε για ένα καθαρό χρηματικό ποσό που χρωστάμε και καλούμαστε να το επιστρέψουμε ολόκληρο ή ένα μέρος του, έτσι ώστε να πέσει το ποσοστό και τελειώσαμε. Μιλάμε για εξώσεις οικογενειών που πρέπει να γίνουν για να έρθουν οι ξένοι και ντόπιοι μεγαλομεσίτες και να «αναδομήσουν» τις πόλεις μας. Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το επιθυμητό για την Ευρώπη ποσοστό ιδιοκατοίκησης αλλά το σίγουρο είναι ότι και μία μόνο μονάδα να χρειάζεται να πέσει πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες.
Η Βουλή με την κλασική διαδικασία του κατεπείγοντος πέρασε, λίγο πριν φύγει το 2013, το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μπορούν τώρα και οι τράπεζες (το κράτος μπορούσε και πριν) να πλειστηριάζουν την πρώτη κατοικία. Θέσπισε λοιπόν κάποια νέα κριτήρια που «προστατεύουν» την πρώτη κατοικία. «Προστατεύονται» λοιπόν όσοι έχουν:

  • έως 200.000 € αντικειμενική αξία του σπιτιού,
  • έως 35.000 € καθαρό οικογενειακό εισόδημα και
  • έως 270.000 € συνολική αξία της περιουσίας και από αυτό το ποσό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 €
Αυτά είναι τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία όποιος τα πληροί όλα μαζί μπορεί να μπει στη ρύθμιση παράτασης του πλειστηριασμού της κατοικίας του για έναν ακόμα χρόνο. Όποιος δεν πληροί έστω και ένα από αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ. Αν δηλαδή κάποιος έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 36.000 € και σπίτι αντικειμενικής αξίας 50.000 €, το τονίζουμε, ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ από κανέναν νόμο!!
Βρισκόμαστε λοιπόν υπό «απαγόρευση» των πλειστηριασμών πρώτης ή μοναδικής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2014, μόνο όμως αν προσκομίσεις έγκαιρα τα δικαιολογητικά που ζητά ο δανειστής, διαφορετικά αίρεται η απαγόρευση. Η προθεσμία είναι ένας μήνας από την στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον δανειζόμενο η διαταγή πληρωμής.

Πρέπει να δώσεις για να σώσεις…

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 €. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 € υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 € και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Ειδικά για όσους έχουν τρία η περισσότερα παιδιά και τους ανάπηρους, το όριο του οικογενειακού εισοδήματος αυξάνεται από τις 15.000 στις 20.000 χιλιάδες € και παράλληλα η δόση που θα πληρώνουν θα είναι στο 10%. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 20%. 
Παράδειγμα: Για ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Για ετήσιο εισόδημα 10.000 €, δηλαδή περίπου 830 € τον μήνα, η δόση του δανείου διαμορφώνεται στα 83 €. Για ετήσιο εισόδημα 20.000€, οι 15.000 € υπολογίζονται με 10% και οι υπόλοιπες 5.000 € υπολογίζονται με 20%, δηλαδή η δόση διαμορφώνεται στα 125 € + 83,3 € = 208,33 € περίπου.

Τα απανωτά μέτρα λιτότητας, θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων.

Η μνημονιακή λαίλαπα έχει μειώσει δραματικά το λαϊκό εισόδημα. Οι απανωτές μειώσεις στους μισθούς, οι απολύσεις και η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η υπέρμετρη φορολογία, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά. Αυτό έχει αντανακλαστεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν εκτοξευτεί στο 30% σήμερα, από μόλις 5% που ήταν το 2008! Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 65 δισ. €, την ίδια στιγμή που η φορολογία στα ακίνητα την τελευταία πενταετία έχει οχταπλασιαστεί και που 1 στους 5 πολίτες αυτής της χώρας δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τις ανάγκες της κατοικίας τους (το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ)!!

Η απάντηση του κινήματος στη νέα επίθεση της κυβέρνησης.

Το ζήτημα λοιπόν είναι το τι κάνουμε εμείς. Γιατί το σχέδιο κυβέρνησης και Τρόικας είναι δεδομένο: απελευθερώνουμε «μερικώς» φέτος τους πλειστηριασμούς έτσι ώστε αφενός να φοβίσουμε τα λαϊκά στρώματα με σκοπό να αρχίσουν να πληρώνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν (υπό την απειλή να μη χάσουν το σπίτι τους) και αφετέρου να προωθήσουμε το σχέδιο των τραπεζών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Ας μην ξεχνάμε ότι η «προστασία» που παρέχεται με το νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία, μόνο για τα χρέη προς τις τράπεζες (και όχι προς το Δημόσιο) και μόνο για ένα χρόνο.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να οργανωθούμε και να μην επιτρέψουμε να περάσει τίποτα από όλα αυτά! Με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μπορούμε να ορθώσουμε ένα τείχος αντίστασης! Αυτό μπορεί να γίνει με:

  • μαζική εκστρατεία στην κοινωνία. Οι τοπικές συλλογικότητες σε κάθε περιοχή και κάθε γειτονιά οφείλουν να εξηγήσουν τι ακριβώς σημαίνουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Να ανοίξει το θέμα παντού έτσι ώστε να οργανώσουμε όσο πιο μαζικά γίνεται την αντίστασή μας.
  • την εμπλοκή στον αγώνα σωματείων και συνολικά του εργατικού κινήματος. Οι οργανωμένες δυνάμεις του εργατικού κινήματος μπορούν να δώσουν τεράστια δυναμική στον αγώνα αυτό (με αποφάσεις, ψηφίσματα και κινητοποιήσεις)
  • την αποτροπή των πλειστηριασμών! Οι πλειστηριασμοί γίνονται κάθε Τετάρτη 16.00-17.00 στα Ειρηνοδικεία (στη Νίκαια βρίσκεται …). Εμείς θα βρισκόμαστε εκεί και δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός. Με μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Αν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί σε μια σειρά από περιπτώσεις, αν καταφέρουμε να ακυρώσουμε πλειστηριασμούς, τότε το κίνημα θα πάρει μια μεγάλη ώθηση για να συνεχίσει τους αγώνες του.
  • το να μην αφήσουμε να πεταχτεί καμιά οικογένεια στο δρόμο! Ακόμα κι αν γίνουν οι πλειστηριασμοί, η μάχη δεν χάθηκε. Στην Ισπανία ολόκληρες γειτονιές έφτιαχναν «αλυσίδες» γύρω από τα υπό κατάσχεση ακίνητα. Μπορούμε, κινητοποιώντας τις γειτονιές μας, να αποτρέψουμε τις εξώσεις οικογενειών από τα σπίτια τους.
  • Να χτίσουμε ένα κίνημα ανατροπής! Το πρόβλημα των πλειστηριασμών είναι μόνο ένα μέσα στα πολλά άλλα. Για να πετύχουμε σημαντικές νίκες και να αλλάξουμε τις ζωές μας, χρειάζεται να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης και των πολιτικών που ακολουθεί!