¨Να νικήσουμε στη Νίκαια-Ρέντη χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας¨.

Όταν προσεγγίζεις ένα θέμα από ¨απόσταση¨ και σε θεωρητική βάση, με γενικόλογες και ¨στρογγυλεμένες¨ αναφορές, αυτό το θέμα αποκτά χαρακτηριστικά μεγάλης αποδοχής.

Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό με το άρθρο του Κ. Πουλάκη στη κυριακάτικη ΑΥΓΗ (26/1/14) με τίτλο ¨Να νικήσουμε χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας¨. Κρίνω σκόπιμο να προσθέσω στα παραδείγματα που αναφέρει για τις νίκες της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση διαχρονικά, την μεγάλη εμπειρία που έχουν οι Πειραιώτες, όταν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 η Αριστερά και το ΚΚΕ με μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτή που σήμερα έχει για τη αυτοδιοίκηση, το μαζικό κίνημα και τις συμμαχίες, κατάφεραν να εμπνεύσουν τον λαό στις φτωχογειτονιές της Β´ Πειραιά, και με νέους, άφθαρτους, αγωνιστές υποψήφιους δημάρχους, να κερδίσουν σχεδόν σε όλους τους δήμους με μεγάλα ποσοστά, και σημαντικά οφέλη ύστερα για την τοπική κοινωνία.
Όταν όμως έρχεσαι στο ¨δια ταύτα¨, σε συγκεκριμένο δήμο δηλαδή για να εφαρμόσεις αυτα που φαντάζουν σε θεωρητικό επίπεδο πολύ ωραία, ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, τότε η σούπα χαλάει....

Αναφέρομαι ασφαλώς στον δικό μας δήμο, τη Νίκαια-Ρέντη, όπου η ηγεσία του Σύριζα, ακόμα δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά της, σπαταλώντας έτσι πολύτιμο χρόνο, ενώ απ ότι φαίνεται θέλει και την ¨πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο¨. Θέλει νίκη στον δήμο, που έχει ασφαλώς ένα σημαντικό σημειολογικό βάρος, αλλά θέλει αυτό να γίνει χωρίς τα μέλη και τα στελέχη του να ¨χάσουν τη ψυχή τους¨.
Είναι πασιφανές οτι ο πιο ¨εύκολος¨ δρόμος για να κερδίσει τον δήμο είναι να δώσει στήριξη στον νυν δήμαρχο Γ. Ιωακειμίδη, παλιό γνώριμο από την ένταξη του στον ενιαίο ΣΥΝ. ενώ τώρα είναι στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και στις εκλογές του 2010 στηρίχθηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις της δεξιάς.
Είναι επίσης πραγματικότητα ότι αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν αυτή τη προοπτική. Υπερτιμώντας τον Ιωακειμίδη και τις δυνατότητες του στις σημερινές συνθήκες και στα πλαίσια του Καλλικρατικού δήμου, το μόνο που έχουν να καλύψουν είναι το εύκολο κοκκίνισμα του χάρτη με μια νίκη που ασφαλώς δεν θα είναι νίκη του Σύριζα και πολύ περισσότερο του λαού της Νίκαιας-Ρέντη.

"Οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνους που θα πλαισιώσουν τις παρατάξεις μας, είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν στις συλλογικές αντιστάσεις, θα υπερασπιστούν τους εργαζομένους, τους δημόσιους χώρους και τα κοινωνικά αγαθά, θα κάνουν πράξη την αλληλεγγύη.
Είναι εκείνοι που θα ανατρέψουν στην πράξη τον «Καλλικράτη» και θα διαμορφώσουν «από τα κάτω» τους νέους εκείνους αυτοδιοικητικούς θεσμούς που θα αγκαλιάσει και θα θεσπίσει και νομικά η κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι εκείνοι που θα διοικήσουν τους ΟΤΑ με πραγματική διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία, με ουσιαστική συμμετοχή, συλλογικότητα και τοπική δημοκρατία, που θα υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο νεοναζισμό και θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Είναι αυτοί που θα αναλάβουν το δημοκρατικό αναπτυξιακό σχεδιασμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα γίνουν σύμμαχοι και συνοδοιπόροι μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.¨

Αυτά γράφει ο Ν. Πουλάκης, καλώς. Εμείς όμως τυχαίνει να ξέρουμε τι εστί Ιωακειμίδης δήμαρχος, και μπορούμε να του συνάψουμε με μεγάλη φειδώ μάλιστα τα παρακάτω.
Ποια είναι τα αντιμνημονιακά - αντικαλλικρατικά χαρακτηριστικά που προσέδωσε τέσσερα χρόνια στον δήμο; Η καλή στάση του στην ΚΕΔΕ ή η υιοθέτηση της άθλιας μεθόδευσης Μιχελάκη για την ημερομηνία των εκλογών.
Δεν έδειξε καμία θέληση για συνεργασία με την αριστερά και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως έφτασε σε συναλλαγή και συνεργασία με δυνάμεις της δεξιάς για να συνεχίσει απτόητος το ¨πετυχημένο¨ του έργο. Έδειξε υπεροπτική και ελιτίστικη συμπεριφορά όταν του ζητήθηκε βοήθεια για το στήσιμο των δομών αλληλεγγύης.
Πετυχημένος δήμαρχος με συνετή διαχείριση στα οικονομικά και στην ...αποκομιδή των σκουπιδιών. Τέτοιες επιτυχίες κατέγραψαν δεκάδες δημάρ, πασόκοι και δεξιοί δήμαρχοι ανά την επικράτεια.
Συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης εκδηλώσεων και επετείων που συνδέονταν με τις ιστορικές μνήμες της πόλης, την ίδια περίοδο που γιγάντωνε τη δράση της η Χ.Α. στην περιοχή.
Ανύπαρκτο πολιτιστικό έργο, απαξία των δομών πολιτισμού, εκδηλώσεις χαμηλού κόστους, συναυλίες λαϊκό ποπ κατωτάτου επιπέδου.
Στις πλέον πολιτικοποιημένες αυτοδιοικητικές εκλογές, επιδιώκεται συνεργασία με κάποιον που αποφεύγει την πολιτικοποίηση σαν τον διάολο το λιβάνι.

Και καλά κάποια μέλη και τοπικά στελέχη του Σύριζα να σκέφτονται και να καλοβλέπουν στήριξη του Ιωακειμίδη.... σκέψη που ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα ...αριστερή και μακρόπνοη, ίσως πονηρούτσικη και συμφεροντολογική, θα έλεγα, γι αυτό και δεν έχει διατυπωθεί ανοιχτά και επώνυμα από κανένα μέχρι σήμερα. Τα κεντρικά στελέχη όμως γιατί δεν τελειώνουν το θέμα; Αν όντως υπάρχει κεντρική συμφωνία για λόγους που ίσως δεν πρέπει να δημοσιοποιήσουν, γιατί δεν παίρνουν και την πολιτική ευθύνη της έναρξης μιας διερευνητικής προσπάθειας για συνεργασία μαζί του; Γιατί ροκανίζεται ο χρόνος σε έναν τακτικισμό που θα φέρει τα πράγματα προ τετελεσμένων; Γιατί υπάρχει αδιαφορία για τις συνέπειες μιας διχαστικής αντιπαράθεσης;
Η Νίκαια-Ρέντης είναι από τους  δήμους που σηματοδοτούν για την Αττική, την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταγραφούν νίκες και να σταλούν τα ανάλογα πολιτικά μηνύματα. 
Πριν από τη νίκη, προηγούνται οι πολιτικές επιλογές συνεργασιών που σε δεσμεύουν για χρόνια και έχουν τεράστιο αντίκτυπο τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.