Δυναμική απάντηση στην απαγόρευση και στις πολιτικές της Ε.Ε.



Με μια δυναμική και από τα πράγματα σχεδόν ενιαία συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ecofin που συνεδρίαζε στο Ζάππειο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεση τους στις πολιτικές λιτότητας ανεργίας και φτώχειας που επιβάλλουν στους λαούς της Ευρώπης. 
Οι συγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων ξεκίνησαν στις 6μμ.  στην πλατεία Κλαυθμώνος απο  ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή, στα Προπύλαια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομάδες αντιεξουσιαστών και ενδιάμεσα η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία ενώ στην πλατεία Ομονοίας το ΠΑΜΕ.
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει στο ύψος της Αμερικής με κλούβες την πρόσβαση προς τη πλατεία Συντάγματος, στην Σταδίου, Βενιζέλου, Ακαδημίας, και Σόλωνος. Η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, με επικεφαλής τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θ. Δρίτσα, Χρ. Καραγιαννίδη, Β. Διαμαντόπουλο, Κ. Μπάρκα, Δ. Στρατούλη και Δ.Τσουκαλά, απαίτησαν από την αστυνομία να συνεχιστεί η πορεία, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους είπαν ότι μόνο οι βουλευτές μπορούν να περάσουν, και ότι έχουν εντολές να μην επιτρέψουν σε πολίτες την πρόσβαση. Ο Παναγιωτης Λαφαζάνης,  έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων στην Αθήνα γυρίζουν τη χώρα στις πιο μαύρες και σκοτεινές μέρες της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και μπανανία των ευρωμανδαρίνων. Οι απαγορεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Θα τις ακυρώσει ο αγωνιζόμενος λαός στην πράξη. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει. Η προοδευτική δημοκρατική ανατροπή έρχεται.»
Μετά από συνεννόηση των βουλευτών με τους διαδηλωτές η πορεία κατευθύνθηκε αριστερά στην Ομήρου και κατέβηκε την Ακαδημίας επιστρέφοντας πάλι στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, ωστόσο  όταν ομάδες διαδηλωτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Το ΠΑΜΕ με πορεία από την Ομόνοια μέσω της Βενιζέλου έφτασε έως το ύψος της Ρήγα Φεραίου και σταμάτησε εκεί ενώ κατέβαιναν ήδη οι άλλοι διαδηλωτές. Λίγο μετά τις 8μμ, η αστυνομία ξεκίνησε ρίψη χημικών προς τους διαδηλωτές που απέμεναν συγκεντρωμένοι, με τα ΜΑΤ  και τους ΔΕΛΤΑ να τους απωθούν να διαλυθούν.