Για τη «Δύναμη Ζώης», αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα η άμεσηανακούφιση των θυμάτων αυτής της κρίσης.


Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μιλώντας σήμερα σε συνάντησή του με τους συντάκτες του πειραϊκού ρεπορτάζ και εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης υπογράμμισε ότι «στην περιοχή του Πειραιά αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό όλες οι συνέπειες της κρίσης, που βιώνει η χώρα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών».
Ο Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα εξής στοιχεία:
• Η ανεργία στην Αττική αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε στο 28,2% (από 27,8% στο τέλος του 2012). Στην περιοχή του Πειραιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου και υπολογίζεται στο 37%. Η πιο κρίσιμη κατάσταση λόγω της κατάρρευσης της τελευταίας βαριάς βιομηχανίας, που είναι η ναυπηγοεπισκευή, υπάρχει στο Πέραμα, όπου η ανεργία υπολογίζεται στο 50%!
• Μόνο στο Πέραμα από τα 16.000 νοικοκυριά τα 1.600 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στους άλλους Δήμους της περιοχής. Μάλιστα, φέτος τον χειμώνα είχαμε και ένα τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός ανθρώπου από φωτιά ενώ κοιμόταν στο δώμα κλειστού ξενοδοχείου στον Πειραιά. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο ή να χρησιμοποιήσουν ρεύμα για να ζεσταθούν και καταφεύγουν στα μαγκάλια.
• Στο κέντρο του Πειραιά τα κλειστά καταστήματα ξεπερνούν τα 400. Η κατάσταση στο εμπόριο είναι δραματική. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στις τελευταίες χειμερινές εκπτώσεις τα καταστήματα του Πειραιά είχαν μείωση στην αγοραστική κίνηση από 21% έως 30% συγκριτικά με πέρυσι. Στη Νίκαια η μείωση ήταν 10% και στο Μοσχάτο από 11- 20%
• Περισσότεροι από 4.000 συμπολίτες μας βρίσκουν φαγητό από συσσίτια φορέων, της Εκκλησίας κ.α.
«Γι’ αυτό, για τη «Δύναμη Ζώης», με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα η άμεση ανακούφιση των θυμάτων αυτής της κρίσης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας ώστε να μην υπάρχουν πολίτες που πεινάνε και κρυώνουν, να μην υπάρχουν άστεγοι, να μην υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, που δεν έχουν ρεύμα, θέρμανση, νερό και πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Γαβρίλης. Και πρόσθεσε:
«Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, να αναζητήσουμε, διασφαλίσουμε και να διεκδικήσουμε νέα μέσα, να συνεργαστούμε με κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητα που αντιλαμβάνεται την κατεπείγουσα ηθική επιταγή να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση. Το κοινωνικό πρόγραμμα της «Δύναμη Ζωής» είναι αναλυτικό και καλά κοστολογημένο».
Ειδικά, για την περιοχή του Πειραιά:
1) Θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασκούν κοινωνική πολιτική, όλες τις δομές αλληλεγγύης που δρουν στην περιοχή, την εκκλησία και τις ενορίες της, τις δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τις αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλους του ενδιαφερόμενους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή δικτύωση όλων αυτών των δομών, να επιτευχθεί ο συντονισμός τους και να βελτιωθεί η δυνατότητα στοχευμένης και αποτελεσματικής παρέμβασής τους.
2) Αξιολογούμε και αναβαθμίζουμε, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
3) Εκπονούμε και εφαρμόζουμε προγράμματα «Σίτισης για όλους» και «Στέγασης για όλους» με τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των δομών αλληλεγγύης και των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, Εκκλησία κλπ).
Ενισχύουμε τις συναφείς κοινωνικές δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, ξενώνες κ.α) και, όπου χρειάζεται, δημιουργούμε νέες. Επιπλέον συντονίζουμε τις προσπάθειες ανεύρεσης κτιρίων για την στέγαση των αστέγων με προγραμματικές συμφωνίες με τους Δήμους.
4) Ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές που παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και σε συνεργασία με αυτές με άλλες δημόσιες δομές υγείας της περιοχής (δημοτικά ιατρεία, νοσοκομεία κ.λπ.) καθώς και με τους Δήμους διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη που αδυνατούν να καλύψουν.
5) Ενημερώνουμε συστηματικά τους πολίτες για όλες τις παραπάνω κοινωνικές δομές και δραστηριότητες και για την κατεπείγουσα ανάγκη να τις ενισχύσουμε και διευρύνουμε
6) Στηρίζουμε όλα τα παιδιά ώστε να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία.
7) Διαμορφώνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους δίκτυο άμεσης παρέμβασης ώστε κανένα σπίτι να μην στερείται το ρεύμα και το νερό.