Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας Ρέντη για τις Δημοτικές εκλογές.





Στον απόηχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, διαβάσαμε έκπληκτοι τις ανακοινώσεις του δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και κάποιου ανώνυμου Ακρίτα, που προφανώς είναι μέλος της δημοτικής του κίνησης. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας-Ρέντη στήριξε με τις αποφάσεις και τη δράση της τη δημοτική κίνηση "Κόντρα στο Ρεύμα" και τον επικεφαλής της Κώστα Παπαδόπουλο. Ο δήμαρχος μας πληροφόρησε με την ανακοίνωσή του ότι «ενωθήκαμε εναντίον του χωρίς αρχές και άποψη για την πόλη, παρά μόνο με ιδιοτελή κριτήρια». Τον ενημερώνουμε, λοιπόν, πως τα κριτήριά μας ήταν αμιγώς πολιτικά, σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τη δράση της αριστεράς. Τις αρχές αυτές που δεν θα μας επέτρεπαν να συμπορευτούμε μαζί του. Για εμάς, η απόφασή να βρεθούμε αντιμέτωποι μαζί του στις δημοτικές εκλογές δικαιώθηκε και δικαιώνεται κάθε μέρα. Γιατί είναι υποχρέωσή μας, ως ενεργών και αριστερών πολιτών, να σταθούμε απέναντι σε μια δημοτική αρχή που με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό παραδίδει έργα εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλο-οφειλέτες του δημοσίου. Σε μια δημοτική αρχή που βγάζει από την πόρτα αυτό-οργανωμένες δομές αλληλεγγύης και βάζει από το παράθυρο ΜΚΟ. ΜΚΟ γνωστές στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία τις οποίες ουδείς ελέγχει ως προς το πώς διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα - χρήμα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο ίδιος ο Δήμος, χωρίς ιδιώτες διαμεσολαβητές. Σε μια δημοτική αρχή της οποίας το πλάνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι θέσεις σε 5μηνα προγράμματα χωρίς εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπή αμοιβή, ώστε να συντηρείται και ο κύκλος των "πελατών". Σε μια δημοτική αρχή που αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να διώξει από την περιοχή μας τη γιάφκα της ναζιστικής συμμορίας μπράβων και δολοφόνων, τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η απόφασή μας δικαιώθηκε και κατά την προεκλογική περίοδο, όταν είδαμε εργαζόμενους του Δήμου να κρατούν τα εκλογικά περίπτερα και να μοιράζουν το υλικό του δημάρχου. Όταν μιλούσαμε με κόσμο που έλεγε ότι στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να μην ψηφίσει Ιωακειμίδη, γιατί "έχει υποχρέωση" και άλλους οι οποίοι στελέχωσαν τα εκλογικά τμήματα ως εκλογικοί αντιπρόσωποι γιατί όπως ομολόγησαν οι ίδιοι "έπρεπε να ξεχρεώσουν το ρουσφέτι". Όταν μέλη της κίνησής του μοίραζαν ψηφοδέλτια Ιωακειμίδη μαζί με Δούρου ή Σγουρό, ανάλογα με το ποιον είχαν απέναντί τους.

Για εμάς η στάση του δημάρχου, που θεωρεί πως «θα καταλάβουμε τα λάθη μας», μαζί με τους σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας, που επίσης δεν τον ψήφισαν, είναι διχαστική, αλαζονική και απαράδεκτη. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ασέβεια και υποτίμηση της διαφορετικής άποψης, που υποδηλώνει την παντελή έλλειψη πολιτικού πολιτισμού από πλευράς του επανεκλεγέντα δημάρχου και της δημοτικής του κίνησης. Αποτελεί, μάλιστα, το πρώτο δείγμα του τρόπου με τον οποίον πρόκειται να λειτουργήσει εντός του νέου δημοτικού συμβουλίου, του οποίου όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης έχει ήδη χαρακτηρίσει συλλήβδην ως «ιδιοτελή και χωρίς αρχές». Η λογική του αποφασίζομεν και διατάζομεν, που όπως όλα δείχνουν, σκοπεύει να ακολουθήσει ο δήμαρχος δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από κανέναν! Η λογική που επιτάσσει τη λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφούσα παράταξη, με πλήρη απαξίωση των προτάσεων τόσο των δημοτικών κινήσεων της αντιπολίτευσης, όσο και των τοπικών συλλόγων, κινημάτων και κινήσεων πολιτών, μας είναι ήδη γνωστή στο δήμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το δικό μας όραμα για την αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί και πρέπει να λειτουργεί όχι μόνο ως διαχειριστής κονδυλίων, αλλά να είναι σύμμαχος στα τοπικά κινήματα, να βασίζεται στις λαϊκές συνελεύσεις, να παλεύει για τη συγκρότηση συμμετοχικών προϋπολογισμών, να προφυλάσσει τους πολίτες απέναντι στους πλειστηριασμούς και στη διακοπή του ρεύματος και πολλά περισσότερα που ο δήμαρχος με τις αντιλήψεις του περί δημοκρατίας και τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί!

Επιπλέον, ο κος Ιωακειμίδης, με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει τη δημόσια παρουσία του, δηλώνει πως «παύουμε να τον απασχολούμε». Δεν τον απασχολήσαμε γιατί δεν ανήκουμε στην πελατεία του. Αλλά ίσως θα πρέπει να τον απασχολήσουμε τώρα, καθώς θα συνεχίσει να μας βρίσκει απέναντί του κάθε φορά που το υπερτροφικό «εγώ» του συγκρούεται με τις αρχές της δημοκρατίας και απαξιώνει τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. Κάθε φορά που τρέχει να προωθήσει τις μνημονιακές επιταγές για συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και ότι άλλο ζητά κάθε φορά η μνημονιακή κυβέρνηση.

Όσο για το άρθρο- εκλογική αποτίμηση που υπογράφεται από κάποιον «Ακρίτα», καθώς και το «Ένα μεγάλο ευχαριστώ» του ίδιου του δημάρχου, που αναρτήθηκαν στο blog της Κίνησης Πολιτών, θα τα χαρακτηρίζαμε ενδεικτικά του απολιτίκ επιπέδου στο οποίο ο δήμαρχος θέλησε να σύρει την εκλογική αναμέτρηση, συνεχίζοντας την τακτική του λαϊκισμού, της κενολογίας και των γηπεδικών συνθημάτων. Γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να απομονώσουν την αυτοδιοίκηση από την κεντρική πολιτική σκηνή και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτό. Ποιον εξυπηρετεί το να θέλεις να υποβαθμίσεις πολιτικά επιχειρήματα και διαφωνίες σε «τυφλό μίσος». Εξυπηρετεί αυτόν που δεν έχει να αντιτάξει πολιτική, παρά μόνο μηχανισμούς.
Συγχαίρουμε, λοιπόν, κι εμείς το δήμαρχο για την επιτυχή δράση των μηχανισμών αυτών που τον επανεξέλεξαν, και ευχόμαστε μια αγωνιστική θητεία!