ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις. ΟΧΙ στους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις
ΟΧΙ στους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων



ΕΝΙΣΧΥΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» κατά τη διάρκεια αθλητικής ημερίδας με ηθικό αυτουργό τον Υπουργό Παιδείας, τις εκδηλώσεις υποστήριξής του σε κοκτέιλ πάρτι υποψηφίου δημάρχου Πειραιά, ο κ. Αρβανιτόπουλος ασχολήθηκε και με τα του υπουργείου του, φροντίζοντας, όμως, να επιβεβαιώσει την πολιτική της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που ακολουθεί η κυβέρνηση του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, νέο γύρο συγχωνεύσεων - καταργήσεων και υποβιβασμούς σχολείων ετοιμάζει το Υ.ΠΑΙ.Θ.. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, καταργούνται 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία και ιδρύονται έξι νέα δημοτικά και έντεκα νηπιαγωγεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 16 γυμνάσια και λύκεια, 12 ΕΠΑΛ, ενώ καταργούνται ένα γυμνάσιο και τρία ΕΠΑΛ και ιδρύονται ένα γυμνάσιο, δύο γενικά λύκεια και 14 ΕΠΑΛ καθώς και έξι λυκειακές τάξεις σε γυμνάσια. Δεκάδες θέσεις χάνονται και από υποβιβασμούς σχολικών μονάδων.

Ειδικότερα, στην Νίκαια συγχωνεύονται 4 δημοτικά σχολεία, τα οποία είναι συστεγαζόμενα ή συναυλιζόμενα (9ο-19ο και 10ο-22ο). Χάνονται με αυτό τον τρόπο αρκετές οργανικές θέσεις (δασκάλων και ειδικοτήτων), ενώ πάνω από 400 είναι οι οργανικές θέσεις που χάνονται σε όλη την Ελλάδα!



Να σημάνει συναγερμός! Η μείωση των οργανικών θέσεων σημαίνει νέες πλασματικές υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων. Το Σεπτέμβριο του 2013 ζήσαμε τι σημαίνουν όλα αυτά, με την απόπειρα μετακινήσεων συναδέλφων στη Β΄ Πειραιά και την μετακίνηση συναδέλφων σε σχολεία πέραν της οργανικής τους. Αν χαθούν ακόμα περισσότερες οργανικές θέσεις, σημαίνει ότι θα βρεθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών μετέωρος στα αρπακτικά χέρια της διοίκησης!

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει απέναντί της το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, γιατί συρρικνώνει το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων, βάζει απαγορευτικά όρια στη μελλοντική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού τους, σχεδιάζει μόνιμα πληθωρικά τμήματα, καταργεί την υφιστάμενη οργανικότητα, που αποτελεί κατάκτηση τόσο των σχολείων όσο και της τοπικής κοινωνίας και διαμορφώνει ένα αβέβαιο μέλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, γιατί οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις και οι υποβιβασμοί πραγματοποιούνται σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες, με ιδιαίτερα προβλήματα μάθησης και αυξημένα κοινωνικά προβλήματα, οξύνοντας τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες. Οι συγχωνεύσεις οξύνουν στο έπακρο αυτά τα προβλήματα, γιατί οδηγούν σε συμπτύξεις τμημάτων και πληθωρικά τμήματα που φυσικά δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις και οι υποβιβασμοί είναι συνέχεια της σαρωτικής πολιτικής που κλείνει, καταργεί και υποβιβάζει σχολεία, συμπτύσσει τμήματα, καταργεί όλο το αντισταθμιστικό εκπαιδευτικό έργο στη δημόσια εκπαίδευση και αποδομεί θεαματικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Είναι προϊόν της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΤ και του χτυπήματος όλων των κοινωνικών αγαθών.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας καλεί όλους τους συναδέλφους – όλων των σχολικών μονάδων – σε εγρήγορση και μαζική συμμετοχή σε δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Ως Δ.Σ. συμμετέχουμε στη σύσκεψη συντονισμού που έχει καλέσει ο σύλλογος «Αριστοτέλης» για τα ζητήματα της αυτοαξιολόγησης και των συγχωνεύσεων-καταργήσεων, υποβιβασμών, τη Δευτέρα 19/5, στις 18.30, στα γραφεία της ΟΕ (Ξενοφώντος 15α, Σύνταγμα)

Προτείνουμε στους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες κινητοποίηση στο Υ.ΠΑΙ.Θ. (πιθανή ημερομηνία Τετάρτη 21/5) μαζί με την ΑΣΓΜΕ, τους συλλόγους γονέων και τις ενώσεις τους. Συμμετέχουμε στις συνελεύσεις – συγκεντρώσεις γονιών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιούνται την Τρίτη 20/5 (αντιπροσωπείες του Δ.Σ. θα παρευρεθούν και στις δύο συγκεντρώσεις): στο χώρο των 10ου – 22ου Σχ. Νίκαιας (ώρα 17.30) για οργάνωση του αγώνα, για να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων. Θα ακολουθήσει πορεία στο «Περιβολάκι» όπου θα γίνει κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας με τους διαδηλωτές από τη Νεάπολη  στη συγκέντρωση (ώρα 18.00) στο νέο κτίριο του 19ου Σ. (μπροστά στο παλιό νεκροταφείο) και πορεία στο «Περιβολάκι», όπου και θα συναντηθούμε με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

16 Μαΐου 2014

ΤΟ Δ.Σ.