Δραπετσώνα.Ενα οδοιπορικό στις γειτονιές της.


Το εγχείρημα με τα οδοιπορικά σε ιστορικές περιοχές πόλεων όπως η Κοκκινιά και η Δραπετσώνα συγκινούν σαν ιδέα και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών, που θέλουν να γνωρίσουν ή και πολλοί να θυμηθούν,  πτυχές της σύγχρονης ιστορίας περπατώντας στις ίδιες, παλιές γειτονιές αντικρίζοντας πολλά από τα σωζόμενα ακόμα μνημεία, σπίτια, εργοστάσια και ανθρώπους που έχουν ζήσει τα γεγονότα σε αυτές τις περιοχές και τα περιγραφούν. Αυτό το "κλίμα" το ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα    στην Κοκκινιά-Νίκαια, με τα δυο οδοιπορικά που πραγματοποιηθήκαν εκεί. "Από την Οδό Οκτώ στη Δεξαμενή" και  "ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΗΘΗ"


Ο ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Δραπετσώνας που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, είχε ακόμα μεγαλύτερο βάρος και στήριξη από την  νέα Δημοτική Αρχή το τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου που σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Αρχείο και Μουσείο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και τη ραδιοφωνική εκπομπή "H Ιστορία στο Κόκκινο" (Κόκκινο 105.5) διοργάνωσαν την σημερινή εκδήλωση .

"Κατά την διάρκεια της διαδρομής έγιναν αφηγήσεις και ιστορική αναδρομή των γεγονότων και των περιοχών που άφησαν το στίγμα τους στην "φτωχομάνα" Δραπετσώνα . Οι ιστορίες και τα περιστατικά που διαδραματίστηκαν με πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες, τους εργάτες, τους ρεμπέτες και τους πολιτικά διωκόμενους αριστερούς, άφησαν εντυπωσιασμένους και συγκίνησαν τους περιπατητές. Τα Βούρλα, το Καστράκι, τα Λιπάσματα, η τεράστια σε έκταση παραγκούπολη με τους εργάτες και τους χιλιάδες πρόσφυγες , τα προσφυγικά και οι μεγάλοι ρεμπέτες, η ξακουστή τέρας, ξαναζωντάνεψαν στις μνήμες μας, με την βοήθεια των : Νίκου Μπελαβίλα , Ηλία Νικολακόπουλου , Ελένη Κυραμαργιού , Γιώργου Χατζόπουλου , Μαρίας Ραυτοπούλου , Γιώργου Τσιρίδη , Θωμά Σίδερη και κατοίκων που έζησαν στην περιοχή." 
Διαβάζουμε και κρατάμε την ίδια διατύπωση (προφανώς συμφωνώντας) της περιγραφής της εκδήλωσης από το blog  του "άλλου δρόμου".

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την πάρα πολύ ωραία και σημαντική αυτή εκδήλωση, επισημαίνουμε κάποιες οργανωτικές αστοχίες που υπήρξαν μόνο και μόνο για να μην επαναληφθούν.
Υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα με την ώρα. Υπήρξαν δημοσιεύσεις με ώρα έναρξης της εκδήλωσης 11.30π.μ. και άλλες με ώρα 10.30 π.μ.


Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, πλούσιο σε ομιλίες και χάλαρο στη εκτέλεση του, έτσι μαζί και με τον παράγοντα της δυσκινησίας λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών (πάνω από 500), δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί. Εμείς ολοκληρώσαμε το οδοιπορικό αποτυπώνοντας χαρακτηριστικά σημεία του στο παρακάτω άλμπουμ φωτογραφιών.