Κάποιες σκέψεις από μια επίσκεψη στην Ευρυτανία.


Το Καρπενήσι και βέβαια όλη η  περιοχή της Ευρυτανίας, είναι συνυφασμένο στην συνείδηση του Νεοέλληνα της Αθήνας, σαν ένας τόπος φθινοπωρινής και χειμωνιάτικης απόδρασης, στον οποίο ξέρει ότι θα περάσει καλά, σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον με έντονο ανάγλυφο τοπίο γεμάτο φυσικές ομορφιές, και φιλόξενους ανθρώπους.
Ταυτόχρονα η Ευρυτανία αποτελεί και ιστορικό τόπο που έπαιξε προταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, με κορυφαίο γεγονός την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944, στις Κορυσχάδες,  της Κυβέρνησης των Βουνών δηλαδή της βουλής της Εαμοελασίτικης Αντίστασης! 


Άγρια φυσική ομορφιά ο τόπος, σημαδεύτηκε όμως και με άγρια ανθρώπινα πάθη και συμφορές στις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, με  τις κυριαρχούσες κυβερνητικές και παρακρατικές δυνάμεις και την βοήθεια των Αμερικανών, να εξαπολύουν πογκρόμ διώξεων και τρομοκράτησης των δημοκρατικών και αριστερών πολιτών που παρέμειναν στο τόπο. 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, πως στα χρόνια που ακολούθησαν, ο φόβος και η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκφραστές της, εμπέδωσαν στους ανθρώπους της χαρακτηριστικά αποστροφής και απόστασης από κάθε τι που θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική δράση και κυρίως Αριστερή ταυτοποίηση, με τις εξαιρέσεις βεβαίως που επιβεβαιώνουν τον κάνονα. 
Έτσι εύκολα πέρασε η λογική της ανάθεσης των πολιτικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στους "κομματάρχες" και "πολιτευτές" με την διάθεση της ψήφου,  έναντι του μικρορουσφετιού ως αντάλλαγμα, ενώ τα τελευταία χρόνια, έφερε στον Νομό διά της τεθλασμένης, μια γνωστή πλούσια πολιτική οικογένεια της Κρήτης να κυριαρχεί στο προσκήνιο της ...Ευρυτανικής πολιτικής ζωής!
Μεγάλη και δύσκολα προσβάσιμη γεωγραφική περιοχή η Ευρυτανία, πολλά μικρά και απόμερα χωριά, που συγκεντρώνουν σχεδόν 20.000 μόνιμους κάτοικους, όσο μια μικρή πόλη της Αττικής. Νομός μονοεδρικός στις βουλευτικές εκλογές, που δύσκολα αλλάζει "χέρια". Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει εμφανές κυβερνητικό ρεύμα προς το κόμμα που θα διεκδικήσει την έδρα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική συμμαχιών σε προγραμματική τοπική βάση με όμορες πολίτικες δυνάμεις.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την περιοχή για τέσσερις ήμερες και να ζήσω από κοντά την πολιτική κίνηση, τις διεργασίες και πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στους πολίτες κάτω από την απάνθρωπη και εξοντωτική πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Αλλαγές διερευνητικές,  δειλές πολιτικά και ιδεολογικά, χωρίς ακόμα να έχει συνειδητοποιηθεί ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη την παλιά κυρίαρχη αντίληψη για ανάθεση και συναλλαγή κάνοντας το άλμα  προς την ενεργητική και συλλογική συμμετοχή στη δράση και στον πολιτικό αγώνα.