ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ 1000, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ»




ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Δεκέμβρη, κοινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ, της Πρωτοβουλίας των 1000 και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη στην οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα της Αριστεράς.

Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να ανατραπεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να καταργηθούν τα μνημόνια και να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική. Ότι, επίσης, μπροστά στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών στο άμεσο μέλλον, η Αριστερά οφείλει, να δώσει τη μάχη από κοινού, ενωτικά, ενάντια στην κοινωνική καταστροφή που προκαλούν οι πολιτικές της Τρόικα, της ευρωπαϊκής και ελληνικής άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Αυτό, ανεξάρτητα από τις διαφορές, ιδεολογικές, προγραμματικές και πολιτικές που υπάρχουν στις γραμμές της Αριστεράς. 


Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών υπήρξε συμφωνία σε μια σειρά σημεία, όπως τα ακόλουθα:

--Στην ανάγκη να καταργηθούν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι

--Ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και λειτουργεί σαν θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού. Στο θέμα του χρέους υπήρξαν διαφορετικές αλλά όχι αντικρουόμενες προσεγγίσεις.

--Ότι, μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να ικανοποιήσει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, βασικά αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος όπως τα ακόλουθα:
  • Θα αποκαταστήσει την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) στα επίπεδα του 2009, θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με την επαναφορά του κατώτατου μισθού και θα πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
  • Θα καταργήσει όλα τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση, θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των εργατικών και λαϊκών οικογενειών από την εφορία και τις τράπεζες και θα προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών των εργαζόμενων επαγγελματιών.
  • Θα σταματήσει την καταστολή των κινητοποιήσεων, απεργιών, διαδηλώσεων και πορειών του λαϊκού κινήματος, από τα δικαστήρια και την αστυνομική καταστολή.
  • Θα στηρίξει από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αναβαθμίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον αναδιανεμητικό, κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του καθώς και την δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια-παιδεία.
  • Θα πάρει μέτρα για να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι αυτοί, πολιτικό και διοικητικό προσωπικό του κράτους και κεφαλαιούχοι, που ευθύνονται και εμπλέκονται στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τη διαφθορά, το ξεπούλημα δημόσιας περιούσιας.

Στη βάση των προηγουμένων οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην κοινή προσπάθεια για συνεργασία της Αριστεράς με στόχο μια κυβέρνηση της Αριστεράς και για την ενεργοποίηση του μαζικού κινήματος που αποτελεί μοναδικό εγγυητή για την εφαρμογή μια αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση.