Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή!


απο την efsyn.gr και την  Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Με βασικό θέμα τη διεκδίκηση και ανάπλαση των 660 στρεμμάτων της πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας και τη μετατροπή της σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ δημοτικό συμβούλιο στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας με τη συμμετοχή και πολλών δημοτών.


Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και βουλευτές, συζητήθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη διεκδίκηση και την ανάπλαση της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με επιστολή του προς τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο και τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. εξηγούσε ότι δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο υπουργείο και επισήμανε ότι η στήριξη της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

«Ο χώρος πρέπει να περάσει στα χέρια του λαού. Οι εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λειτουργία τους, πρέπει να φύγουν. Ολοι μαζί να αντισταθούμε στην έννοια του κέρδους πάνω απ' όλα. Εμείς λέμε πάνω απ' όλα η υγεία μας και το συμφέρον του λαού» ήταν το μήνυμα της δημοτικής αρχής, η οποία καλεί όλο τον κόσμο να στηρίξει με την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο τις πρωτοβουλίες της.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ημέρα της ορκωμοσίας του, που έγινε στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων, ο νέος δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Βρεττάκος είχε δηλώσει «τα λιπάσματα ανήκουν στον λαό της πόλης», στέλνοντας το μήνυμά του στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι η πόλη τους ξεκινάει από εκεί. Αμέσως μετά με κοινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου συγκροτήθηκε μικτή επιτροπή για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπλασης της περιοχής.

Στο μεταξύ αύριο στις 7 το απόγευμα οι φορείς του δήμου, οι οποίοι συμμετέχουν στο «Συντονιστικό αγώνα μαζικών φορέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας», διοργανώνουν στο πολιτιστικό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι σύσκεψη-συζήτηση ώστε να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης για τη διεκδίκηση και την ανάπλαση του χώρου της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας.

Αίτημα ετών
Πρώτος στόχος να καταργηθεί η απόφαση Μανιάτη που δίνει το δικαίωμα βιομηχανικών χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά και συγκεκριμένα στο χώρο των πρώην «Λιπασμάτων Δραπετσώνας».

Η Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας αποτελείται από 660 στρέμματα και η ανάπλασή της απασχολεί χρόνια τώρα τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους κατοίκους, ενώ επανειλημμένα έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επιχειρηματιών.

Τα 660 στρέμματα ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες. Τα 254 στρέμματα που παλιά ήταν εργοστάσιο λιπασμάτων ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, 117 στην πρώην ΑΓΕΤ, 82 στην Aegean του Δ.Μελισσανίδη, ενώ τα υπόλοιπα στον ΟΛΠ και στον δήμο.