1Η ΜΑΗ 2015 ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ


ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 
ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 
ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ 10 π.μ

1Η ΜΑΗ 2015

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Την 1η ΜΑΗ παγκόσμια ημέρα των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης και επανακαθορίζουν τους στόχους και τις διεκδικήσεις τους. 
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τρεισήμισι μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας, βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας στο κέντρο μιας σκληρής ταξικής και πολιτικής μάχης, με τους μηχανισμούς της τρόικας να εντείνουν τους εκβιασμούς για την διαιώνιση των μνημονιακών πολιτικών, την οικονομική ασφυξία και τη πλήρη υποταγή της χώρας. 
Οι εργαζόμενοι βιώνοντας τις επιπτώσεις των μνημονικών πολιτικών, συνεχίζουν να ζουν τον βραχνά της ανεργίας, της οικονομικής εξαθλίωσης, την αβεβαιότητα για το μέλλον των ασφαλιστικών τους ταμείων, τις τριτοκοσμικές και απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, την ένταση της εργοδοτικής εκμετάλλευσης με μαύρη, απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία, έξαρση των νέων μορφών εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία, προγράμματα ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης ανέργων, απολύσεις, με ανεξέλεκτη και αποθρασυνόμενη την εργοδοσία αυθαιρεσία.
Οι προγραμματικές δηλώσεις, έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των εργαζομένων και αναπτέρωσαν ελπίδες και τις προσδοκίες, ότι θα μπει τέλος στο δόγμα της λιτότητας και στα μνημόνια της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. 
Η αισιοδοξία των πρώτων μηνών, δείχνει όμως να υποχωρεί και να εμφανίζονται σημάδια ανησυχίας και αβεβαιότητας, για το αν θα τηρηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 
Μια νέα φάση κινητοποιήσεων αρχίζει να αναπτύσσεται, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις, να μην αναδιπλωθεί και να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των πιστωτών και των εργοδοτών.
Για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, ο αγώνας ενάντια στο δόγμα της λιτότητας, συνεχίζεται αμείωτος και αυτή την Πρωτομαγιά. 
Προβάλλει ολοφάνερα πια, η ανάγκη διαγραφής του χρέους, για να μην γίνει η χώρα μας αποικία χρέους και προτεκτοράτο των τοκογλύφων δανειστών, για να απελευθερωθεί από τη θηλιά των δόσεων και να στραφεί στην παραγωγική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, για εθνικοποίηση των τραπεζών, για οικονομική ανασυγκρότηση προς όφελος των λαϊκών αναγκών, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. 
Στη πρώτη γραμμή παραμένουν και πρέπει να ενταθούν, οι αγώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων που παραδίδουν παραγωγικά εργαλεία της χώρας, στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές. Το Λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί ένα κομβικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραδοθεί, είτε στο σύνολό του, είτε τεμαχισμένο σε ντόπια ή ξένα οικονομικά συμφέροντα. 
Το δημόσιο λιμάνι παραμένει κεντρικό αίτημα των συνδικάτων, των επιμελητηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα, καθώς μπορεί να δώσει πνοή ανάπτυξης στην οικονομική ερήμωση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ στον Πειραιά, είναι ημέρα μάχης απέναντι στην οικονομική, παραγωγική, ερήμωση της περιοχής, που την μαστίζει η ανεργία, η απλήρωτη εργασία, η κοινωνική απαξίωση. Ο κίνδυνος αναβίωσης επικίνδυνων ρατσιστικών, φασιστικών, συντηρητικών αντιλήψεων, που σημάδεψαν την ανθρωπότητα, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ακόμη και στις μέρες μας, επιβάλλει να δώσουμε δυνατά τη μάχη κατά του φασισμού. 
Για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους. 
Τιμούμε τις θυσίες και τους νεκρούς των αγώνων της εργατικής τάξης, δεν υποχωρούμε στα κεκτημένα δικαιώματά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονικών μέτρων, διεκδικούμε από την κυβέρνηση την παλινόρθωση του συλλογικού εργατικού δικαίου που διέλυσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, την οικονομική και θεσμική επαναφορά στην προ μνημονίου περίοδο, χωρίς τεχνάσματα και τερτίπια εργοδοτικής έμπνευσης, την πλήρη επαναφορά του θεσμού των Σ.Σ.Ε, την άμεση κατάργηση της αντεργατικής μνημονιακής ΠΥΣ στο σύνολό της, τον τερματισμό εδώ και τώρα του διαχωρισμού των εργαζομένων, την επιβίωση των ανέργων. Ενίσχυση και ρόλο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυστηρούς κανόνες ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Την επαναφορά των εκδιωχθέντων υπαλλήλων, την ανασυγκρότηση του διαλυμένου δημόσιου τομέα, την προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας. 

Στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, απαντάμε μαζικά στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς των δανειστών. Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι στους εκμεταλλευτές και τους καταπιεστές των λαών. Διεκδικούμε τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων, δουλειά, μισθούς, συντάξεις με αξιοπρέπεια. Υγεία, παιδεία, κοινωνικά αγαθά για όλους. 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ