«Πάση θυσία έξω από τα μνημόνια» εκδήλωση- συζήτηση από την Πρωτοβουλία των 1000.




Με θέμα «Πάση θυσία έξω από τα μνημόνια» πραγματοποιήθηκε χθες Εκδήλωση-Συζήτηση στον cine-Κεραμικό την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία των 1000.
Στην εκδήλωση καταθέσαν τις απόψεις τους με σύντομες τοποθετήσεις οι: Παπακωνσταντίνου Πέτρος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Λαπαβίτσας Κώστας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Λεουτσάκος Στάθης (βουλευτής & μέλος Πολιτική γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ), Θεοφανόπουλος Βασίλης (μέλος κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ) ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Χήτας Λάμπρος (μέλος της Πρωτοβουλίας των 1000).



Βασίλης Θεοφανόπουλος
Το 2014 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες διπλασιάσαν τα κέρδη τους για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εύρω δίνει πλεονεκτήματα στη αστική τάξη και είναι μονόδρομος γι' αυτήν. Τόνισε πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων και έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ.
στο ερώτημα τι κάνουμε ανέφερε ότι πρέπει να εξασκείται πίεση στη κυβέρνηση για εφαρμογή όσων έλεγε, και ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος, κατά των διοδίων κ.λ.π.
Στάθης Λεουτσάκος
Ο Σύριζα πρέπει να παίρνει μετρά αντιμνημονιακά, αντινεοφιλελεύθερα, αντικαπιταλιστικά για να ανταποκριθεί στην ελπίδα που ήταν το σύνθημα του, ενώ οι προγραμματικές δεσμεύσεις του είναι μονόδρομος, παράλληλα υπάρχει η ανάγκη κινήματος που θα πιέζει και θα ελέγχει προς αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει να αποτρέψουμε κάθε αρνητική εξέλιξη.
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Η συμφωνία της 20/2 ήταν στρατηγική αναδίπλωση για τον Σύριζα γιατί αναγνώρισε τα μνημόνια, το χρέος, και δέχθηκε να μη προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. 
Η Ελλάδα αποπληρώνει για 9 μήνες το χρέος της χωρίς νέα δάνεια, κάτι πρωτοφανές σε όλο τον κόσμο. Έχει στραγγίξει η οικονομία ενώ η κυβέρνηση έχει μείνει στη "μέση". Φοβάται να πάει μπροστά ή να κάνει πίσω. Θετική εξέλιξη πλέον η άρνηση νέων μνημονίων και η αναβάπτιση στον λαό μέσω δημοψηφίσματος θέτοντας το ερώτημα εφαρμογής του προγράμματος της. Αρνητική η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, όπου εκεί θα αλλάξουν οι όροι, οι συμμαχίες κ.λ.π. Τα διλήμματα αφορούν όλη την Αριστερά, εάν η απόφαση για ρήξη γίνει πράξη από την κυβέρνηση η Αριστερά δεν έχει άλλο δρόμο παρά να την στηρίξει. Εάν αντίθετα επιλέξει τον δρόμο των μνημονίων η Αριστερά του Σύριζα πρέπει να πάρει σαφή θέση. Δεν έχει επαρκώς εξηγηθεί η θέση για άλλο νόμισμα, ο κόσμος δεν είναι έτοιμος γι' αυτό άλλα μπορεί να ετοιμαστεί, ενώ τόνισε πως έχουμε ήδη υποστεί μεγάλο μέρος από τις συνέπειες μιας αλλαγής νομίσματος, δηλώνοντας αισιόδοξος για τα οφέλη μιας τέτοιας αλλαγής.
Κώστας Λαπαβίτσας
Ο λαός μετά τον αρχικό ενθουσιασμό του για την νίκη της Αριστεράς, μετά από δυο μήνες βρίσκεται σε σύγχυση, νιώθει μουδιασμένος και ανασφαλής, όμως σε μεγάλο ποσοστό στηρίζει ακόμα την κυβέρνηση, η οποία "υποχωρεί άλλα δεν υποτάσσεται". Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική ρήξης στη βάση του προγράμματος μας. Όχι στα πρωτογενή πλεονάσματα, έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, στήριξη της παράγωγης και της εργασίας, στροφή στο λαό και στο κίνημα. Η στρατηγική ρήξης είναι απολύτως διαχειρίσιμη και μπορούμε να νικήσουμε. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα, υπάρχει μεγάλη συνείδηση της κατάστασης και αισθάνονται το βάρος της ευθύνης.