Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη για την αξιοποίηση της έκτασης των 640 στρ.. στη Δραπετσώνα.


Σε συνέντευξη τύπου για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, που δόθηκε, σήμερα, στο παλιό Δημαρχείο Δραπετσώνας, από τους Δημάρχους των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Ο Γιώργος Γαβρίλης στην τοποθέτηση του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


• Η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων,

• Είχαν προηγηθεί άλλα ζητήματα, που αναπτύσσονται κοινές δράσεις και αφορούν: την αποτροπή της διοχέτευσης λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, στην Ψυττάλεια, την υλοποίηση μεγάλου προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και να μεταφερθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό.

• Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή, στην οποία:


1. Αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πράσινου ανά κάτοικο όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπέδιου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο.

2. Αναπτύσσονται πολλές οχλούσες δραστηριότητες, περισσότερες από όλες τις άλλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.

3. Επιβαρύνεται με την διακίνηση 500.000 φορτηγών και περισσότερων από 2 εκατομμύρια ΙΧ λόγω της λειτουργίας του λιμανιού.

4. Η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν διπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

5. Τα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα είναι σε ποσοστά υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα.

«Η ποιότητα ζωής είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, στην ΑΖΕΛ, στην ΧΡΩΠΕΙ, στου Γαβριήλ, στον χώρο των φυλακών, στο Πέραμα και στα Λιπάσματα. Τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προκριθεί πολιτική λύση», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο οποίος επεσήμανε ότι:

• Λαμβάνονται υπόψη οι νομικές και άλλες δυσκολίες, που υπάρχουν, κάλεσε την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Πρότυπο Κτηματική, την ιδιοκτήτρια της έκτασης να «συμπαραταχθεί μαζί μας» και κάλεσε όλες τους φορείς να προχωρήσουν με την «ελάχιστη βάση συμφωνίας» «για να γίνουν βήματα μπροστά και να κερδηθεί αυτό το στοίχημα ζωής για την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο θα προκηρύξουν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για τη βιώσιμη ανάπλαση του χώρου.