Ο «κλώνος των stage» δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, ούτε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.



Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Συγκεκριμένα το ΜΕτωπο Ταξικής Ανατροπής στους ΟΤΑ με σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει:

Με αφορμή την εκκίνηση της εφαρμογής του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» για 32.433 άνεργους, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας και της έλλειψης προσωπικού στους δήμους και στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, δεν λύνονται με «ανάσες».


Μπορεί να έγιναν κάποιες αλλαγές κυρίως στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ή να στοχεύει η σημερινή κυβέρνηση σε επιμήκυνση κατά τρεις έως πέντε μήνες του προγράμματος, ωστόσο υπολείπονται πολλά ακόμα ώστε να γίνουν πραγματικές σχέσεις εργασίας και όχι ευκαιριακή ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευση.

Ο «κλώνος των stage», που επινόησαν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συμπιέζοντας το χρόνο εργασίας, το μισθό και τα δικαιώματα, μετατρέπει την εργασία σε ωφέλεια, τους εργαζόμενους σε ωφελούμενους, τους διαχωρίζει ηλικιακά και αμείβονται εκτός Σ.Σ.Ε και ενιαίου μισθολογίου που αμείβονται όλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στερώντας βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, όπως και η αναβάθμιση τους, δεν αντιμετωπίζονται με την ολιγόμηνη «ανακύκλωση» των ανέργων. Η λύση είναι τα μεγάλα κενά που δημιούργησε η μνημονιακή λαίλαπα να καλυφθούν με προσωπικό που θα έχει ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση καθώς και πλήρη και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το ΜΕΤΑ–ΟΤΑ είναι ενάντιο στο διαχωρισμό και στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων καθώς και στην προσπάθεια άλωσης των εργασιακών σχέσεων με κάθε νέα μορφή ελαστικής εργασίας.

Μέσα από τα συνδικάτα συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.