Εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Δήμο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη.Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια. Συνιδρυτές ο Δήμος Νίκαιας Αγ Ι. Ρέντη και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την ουσιαστική συμβολή της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α).
Ο μορφολογικός και λειτουργικός σχεδιασμός του Μουσείου έγινε από τον Τάκη Μιχαλόπουλο, συγγραφέα αρχιτέκτονα και την ευθύνη της ιστορικής ταυτότητας και οργάνωσης του εκτιθέμενου υλικού έχει η Ε.Δ.Ι.Α

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο Τάκης Μιχαλόπουλος.

                                              ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 185-187
ΤΗΛ. 210 4934838
Το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά 10.00- 12.00

Λίγα λόγια για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Στο Μουσείο, με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό αλλά και με αντικείμενα της εποχής 1940-1944, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική ταυτότητα της περιόδου και να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να προσεγγίσουν τα ιστορικά γεγονότα με την διαύγεια και την αμεροληψία που απαιτεί η ιστορική αναδρομή, αλλά και με την συναισθηματική φόρτιση που τροφοδοτεί η ανθρώπινη θυσία. 

Αυτή η ανθρώπινη θυσία, η προσφορά της ζωής στην υπόθεση της Ελευθερίας του λαού μας, των ανώνυμων και επώνυμων Ελλήνων, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο απλώθηκαν τα ιστορικά δρώμενα ,της εποχής της Εθνικής Αντίστασης, με κύριο κορμό το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, την περίοδο, 1940-1944. 

Δέκα θεματικοί άξονες επελέγησαν από την Ε.Δ.Ι.Α για την "εξιστόριση": 

-Ο Φόρος του αίματος. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς και οι ανθρώπινες θυσίες-εκτελέσεις στην Κοκκινιά, στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι, στο Πικέρμι, στον Πειραιά, στο Δίστομο κ.α.
-Τα Νιάτα στην Αντισταση με υλικό από την δράση της ΕΠΟΝ και των Αετόπουλων.
-Πειραιάς η πολύπαθη πόλη, πριν και μετά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941 αλλά και των συμμάχων μας τον Ιανουάριο του 1944.
-Ο Πειραιάς και τα Νησιά του Αργοσαρωνικού στην Αντίσταση
-Η δράση του ΕΛΑΝ - η Αντίσταση στη θάλασσα
-Ηγέτες και ήρωες. Μορφές του Αγώνα και η οργανωτική δομή του 34ου και του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
-Γοργοπόταμος, η κορυφαία στιγμή του Αγώνα
-Η απελευθέρωση περιοχών της Ελλαδας από τον ΕΛΑΣ - Η Κυβέρνηση του Βουνού
-Η Μάχη της καθημερινότητας. Η δράση του ΕΑΜ στις γειτονιές των εργαζομένων, οι απεργιακές κινητοποιήεις, η Μάχη της Ηλεκτρικής.
-Η Γυναίκα στην Αντίσταση.

Το φωτογραφικό υλικό και πολλά από τα εκτειθέμενα αντικείμενα, όπως η Σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το κουκλοθέατρο του Βουνού, η στολή και η εξάρτηση του Ελασίτη αντάρτη παραχωρήθηκαν από την ΕΔΙΑ. Στρατιωτικό υλικό παραχωρηθέν από το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ αναδεικνύει τα πενιχρά μέσα με τα οποία πολέμησαν τον πάνοπλο κατακτητή οι Έλληνες. Την ιστορική διαδρομή στο Μουσείο αρωγούν και στηρίζουν ντοκουμέντα, έγγραφα πρωτότυπα, επιστολές, διαταγές, εύφηοι μνείαι, προσωπικα αντικείμενα αγωνιστών, προκηρύξεις.