ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Η ένταση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, η αποθράσυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και η γενικευμένη απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση του προσφυγικού κύματος. Οι πρόσφυγες δεν επιχειρούν να έρθουν στην Ευρώπη για αναψυχή, αλλά για να σώσουν τη ζωή τους, μη έχοντας άλλη επιλογή.


Στον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν, κρίνεται η ανθρωπιά των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής. Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πρόσφυγες συνδυάζει με προκλητικό τρόπο την αγριότητα με την υποκρισία. Την ίδια ώρα που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το «δράμα των προσφύγων» υψώνει φράχτες και συμβάλλει με την πολιτική της στη διαιώνιση των πολεμικών αναμετρήσεων στη Μέση Ανατολή. Η μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό νεκροταφείο αποτελεί απόρροια αυτής της πολιτικής.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Πρώτη ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να πει στο λαό της πόλης ότι αντίπαλος μας δεν είναι οι άνθρωποι που κυνηγημένοι από τις συνέπειες του πολέμου φτάνουν στον τόπο μας.

Αντίπαλός μας είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν και όπου αλλού υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, που οι Ιμπεριαλιστές θέλουν να ελέγξουν.

Να καλέσουμε λοιπόν, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε δράσεις κατά των πολέμων, για τη λήξη τους ως μοναδική λύση για τη σωτηρία των λαών και το σταμάτημα της προσφυγιάς.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα είναι πόλεις της προσφυγιάς. Ξέρουν από διωγμό και ξεριζωμό. Γι αυτό παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό των κατατρεγμένων. Ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι απολύτως έτοιμος να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στη φιλοξενία των προσφύγων, ΟΧΙ γιατί τον αναγκάζει κανείς, αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το ανθρωπιστικό καθήκον και η ιστορία της πόλης.

Η δική μας θέση σε ένα θέμα που τώρα ξεκινά και κανείς δεν ξέρει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, είναι ξεκάθαρη.

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Χώρας να προχωρήσει σε δημιουργία μικρών δομών φιλοξενίας, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, με στόχο την καλύτερη ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες του μεριδίου της ευθύνης που τους αναλογεί, κόντρα στη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, που επιχειρείται να φωλιάσει στις γειτονιές μας.

Να σχεδιαστεί η μεταφορά των προσφύγων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, όχι μόνο του Πειραιά, ώστε η αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών να μοιραστεί σε όλη τη χώρα.

Εμείς λοιπόν θα λέγαμε ναί, αν είχαμε ερωτηθεί για τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε κάποια περιοχή στα όρια της πόλης μας, γιατί έχουμε μάθει να παίρνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.

Στον αντίποδα αυτής της θέσης έρχεται η απόφαση της κυβέρνησης που αποδέχθηκε ο Δήμαρχος Περάματοςγια τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο Σχιστό που αιφνιδίασε τόσο την Τοπική Κοινωνία όσο και την Δημοτική Αρχή, μια και ΔΕΝ είχε προηγηθεί η στοιχειώδης διαβούλευση – ενημέρωση πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Για πολλοστή φορά οι κυβερνώντες επιδεικνύουν περιφρόνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Δημοκρατικούς κανόνες.

Απέναντι σε αυτή την επιλογή, εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου ότι το Κέντρο στο Σχιστό :

Θα είναι ανοιχτή φυλασσόμενη δομή και δε θα μετατραπεί δια της διολίσθησης σε νέα Αμυγδαλέζα.

Θα πληροί τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, που δε θα ξεπερνά τους πεντακόσιους (500), για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Θα διαθέτει την αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς και επαρκή στελέχωση για τη λειτουργία της.

Ο Δήμος να μπορεί να ελέγχει αν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Δηλώνουμε ότι θα ήμαστε σε επαγρύπνηση.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω δεν τηρηθούν, θα ήμαστε απέναντι, υπερασπιζόμενοι τους στόχους μας, τα δικαιώματα των δημοτών και των προσφύγων.

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, να στηρίξει έμπρακτα τις γειτονιές της Β΄ Πειραιά, από τις οποίες μονίμως ζητείται να «βάζουν πλάτη στα δύσκολα», ενώ διαρκώς βρίσκονται στη «σκοτεινή πλευρά της σελήνης».

Καλούμε τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όπως αρμόζει στις παραδόσεις των πόλεων μας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Είναι καθήκον όλων μας να ορθώσουμε αντι-φασιστικό τείχος στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του Παύλου, που επιχειρούν να ψαρέψουν σε θολά νερά.