Έπεσε η αυλαία του φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016».


Με θέμα «Ομάδα και Τέχνες»το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από 6 έως 16 Οκτωβρίου, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι το σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα διεθνές πολυ-φεστιβάλ. Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλους εναλλακτικοί χώροι).

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche, στο μεταπολεμικό Παρίσι.

«Πόσο αναγκαία είναι η ομαδική δημιουργία στην σύγχρονη εποχή; Είναι το ομαδικό πνεύμα απάντηση στην κρίση που βιώνουμε; Η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης καθώς και η «ομάδα» ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;» Αυτά και άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει ποικιλοτρόπως στο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016». Οι συμμετέχοντες μεμονωμένοι καλλιτέχνες, παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από ομαδικές δράσεις, καθώς και από το ομαδικό πνεύμα που διαχέεται σε κάθε κοινωνική πτυχή. Αντίστοιχα, οι καλλιτεχνικές-δημιουργικές ομάδες  ανέδειξαν το αίσθημα συνεργασίας που επιφέρει την ομαδική αποτελεσματικότητα.

περισσότερες φωτογραφίες εδώ