Πάμπλο Πικάσο. Γεννήθηκε σαν σήμερα.Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Πάμπλο Πικάσο στη Μάλαγα της Ισπανίας. Αναμφισβήτητα υπήρξε ένας από τους κυριότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα.
Στη μνήμη του παραθέτω μια απάντηση που έδωσα στο ερώτημα: Γιατί Πικάσο ;

"Γιατί υπήρξε ένας στην κυριολεξία "δημιουργός" τέχνης, γιατί δεν έμεινε στην ακαδημαϊκή τεχνοτροπία και αντίληψη της εποχής του αλλά ήταν δέκτης και κοινωνός κάθε ανατρεπτικής ιδέας και λογικής απέναντι στον κατεστημένο τρόπο σκέψης και δράσης μέσα από την τέχνη.
Γιατί ήταν παραγωγικότατος, πολύπλευρος και πολυσήμαντος, γιατί ήταν δέκτης κάθε
καινούργιου και ριζοσπαστικού, γιατί ήταν προοδευτικός και σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας αποφασιστικά υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας, κατά του φασισμού και της δικτατορίας. Γιατί του άρεσαν οι γυναίκες, γιατί πέρασε από όλες τις φάσεις της κοινωνικής ζωής δοκιμάζοντας σχεδόν τα πάντα που θα μπορούσαν να τον εμπνεύσουν, γιατί του άρεσαν τα δύσκολα τα πολύπλοκα και ανεξερεύνητα, γιατί ήταν βασικός δημιουργός του κυβισμού, μιας επανάστασης στην τέχνη της εποχής του, αλλά και πρόδρομο των μετέπειτα ριζοσπαστικών ρευμάτων στη τέχνη.
Γιατί η ζωή του υπήρξε σαν τους πίνακες του. Πολύπλευρη, πολυδιάστατη, με πολλές όψεις ταυτόχρονα, πολύ σκέψη, προβληματισμό και δημιουργική πρωτοπορία."