Eρευνητικό πρόγραμμα με σκοπό να μελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922.

φωτό από τον Συλλογικό Ιστορικό περίπατο με το "Κόντρα στο Ρεύμα"στη Νίκαια.«Από την Οδό Οκτώ στη Δεξαμενή»


Eρευνητικό πρόγραμμα με σκοπό να μελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922, θα ξεκινήσει μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της περιφέρειας, αποσκοπεί αφενός στην ερευνητική – επιστημονική καταγραφή της μνήμης της προσφυγικής εγκατάστασης με τελικό στόχο την έκδοση ενός επιστημονικού λευκώματος – βιβλίου. Και αφετέρου, στην ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδυση της προσφυγικής ταυτότητας των πολιτών του Πειραιά, με δράσεις αξιοποίησης των δημοτικών αρχείων, προγραμμάτων τοπικής ιστορίας, εκθέσεων και εκδηλώσεων καθώς και επιλογής συγκεκριμένων σημαντικών μνημείων ή ιστορικών τόπων τα οποία θα επιλεγούν ως τόποι αποτύπωσης και ανάδειξης αυτής της μνήμης.

Οι εξωστρεφείς δράσεις του προγράμματος αναμένεται να προάγουν και να ενισχύσουν την κοινωνική συμμετοχή, την τοπική ανάπτυξη και την ανάδειξη της προσφυγικής κληρονομιάς της πόλης, με την ουσιαστική κινητοποίηση και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στους προσφυγικούς οικισμούς των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, και συγκεκριμένα στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος, και κατανέμεται σε 4 υποέργα:

1. Εντοπισμός και καταγραφή αρχειακού υλικού.

2. Προφορική Ιστορία και ιστορικές περιηγήσεις.

3. Χωρική τεκμηρίωση προσφυγικών συγκροτημάτων, ιδιωτικών και δημόσιων χώρων.

4. Ψηφιακές – διαδικτυακές εφαρμογές και διαδραστικοί χάρτες.