Επανένταξη του συγκοινωνιακού κόμβου Σκαραμαγκά στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής 2017



Ένα σημαντικό έργο, μεγάλης χρησιμότητας για τον ευρύτερο Πειραιά και όχι μόνο, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2017 της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την κατασκευή του πολλαπλού συγκοινωνιακού κόμβου στον Σκαραμαγκά και την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω. 

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 6 Απριλίου 2017, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2017 η ανακατασκευή των οδικών κόμβων Σκαραμαγκά, με βάση την μελέτη του Γραφείου Δραγουμάνοβιτς. Αυτό το έργο έπρεπε κανονικά να έχει ξεκινήσει το 2013, όταν είχε και πάλι ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά χωρίς σοβαρή αιτία απεντάχθηκε, επί θητείας Γ. Σγουρού. Δηλαδή, σήμερα θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένο!

Το έργο προβλέπει την κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων στην ευρύτερη περιοχή του Σκαραμαγκά και ολοκλήρωση ημιδιανοιχθέντος τμήματος της Περιφερειακής Αιγάλεω για τη σύνδεσή της με την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου". 

Η μελέτη περιλαμβάνει:
- Ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω (μήκος 1,4 χλμ.), πάνω από τη λίμνη Κουμουνδούρου, στην οποία έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια τα χωματουργικά έργα. Η Λεωφόρος αυτή θα συνέδεε την Αττική Οδό με την Λεωφόρο Σχιστού και μέσω αυτής με το λιμάνι του Πειραιά.
- Ανισόπεδο κόμβο κοντά στο λιμανάκι του Σκαραμαγκά, ο οποίος θα συνέδεε τη Δυτική Περιφερειακή με την Αθήνα και τον Πειραιά. Η σύνδεσή της με το ρεύμα προς Κόρινθο θα γινόταν από προηγούμενο κόμβο.
- Βελτίωση του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου Λ. Αθηνών - Λ. Σχιστού, με την προσθήκη μιας επιπλέον γέφυρας για δίιχνη κίνηση από Σχιστό προς Κόρινθο και μονόιχνη από Αθήνα προς Πειραιά.
- Λύσεις για τοπικές κινήσεις μεταξύ των δύο οικισμών τής Αφαίας.
- Αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρης τής περιοχής, καθώς και των οικισμών τής Αφαίας.