Αυθαιρεσίες και παρανομίες με 648.220 επικουρικές συντάξεις του τ. ΙΚΑ–ΤΕΑΜ


Δημοσιεύουμε την επιστολή του συνταξιούχου Κώστα Νικολάου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, στην οποία με στοιχεία και παραδείγματα αναφέρεται αναλυτικά στις «αυθαιρεσίες και παρανομίες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, του υπ. Εργασίας αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις του τ. ΙΚΑ–ΤΕΑΜ.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Πέρασε ένας χρόνος αφότου ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων. Ένας χρόνος, αυθαιρεσιών και παρανομιών του υπουργείου εργασίας. Τα αδικήματα που διαπράχτηκαν στο χρόνο αυτό είναι κραυγαλέα. Αντί για επανυπολογισμό που δεν έγινε, ακολούθησαν παράνομες οριζόντιες περικοπές, διπλάσιες – κατά 50% περισσότερο – από ό,τι ορίζει ο Νόμος!
Όχι βέβαια σε όλες τις συντάξεις, ούτε σε όλα τα επικουρικά Ταμεία. Οι παρανομίες έγιναν επιλεκτικά στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο, που αριθμεί το 52% των επικουρικών συντάξεων, ενδεχομένως με δόλο.
Θύματα, 648.220 συνταξιούχοι του τ. ΙΚΑ–ΤΕΑΜ. Βλέπουν την κλοπή, αισθάνονται το βιασμό και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Παρανόμως μας παρακρατούν (μηνιαίως) έως και 250 ευρώ περισσότερα. Παρά τις καταγγελίες, οι αρμόδιοι για το θέμα αυτό, σιωπούν συστηματικά, και η δικαιοσύνη δεν παρενέβη ακόμα.
Στη δική μου περίπτωση, το αρχικό ποσό της σύνταξής μου ήταν 612,33 ευρώ. (34 έτη ασφάλισης και 2.374 ευρώ συντάξιμο μισθό). Με τον επανυπολογισμό, βάση του νέου νόμου, (0.45 Χ 34 = 15,3% Χ 2.374 ) αντιστοιχεί στα 363,22 ευρώ. Αντί αυτού, μου χορηγούν (μεικτά) 172,30 ευρώ!!! Διαφορά 190,92 ευρώ. Ετησίως 2.291,04 ευρώ!!!
Πιο συγκεκριμένα:
ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (4387/2016)
Με το Νόμο αυτό τα επικουρικά Ταμεία εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ, πρώην ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ). Εξισώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης για όλα τα επικουρικά Ταμεία μειώνεται στο 0,45% ανά έτος ασφάλισης.
Με τον ίδιο Νόμο αναπροσαρμόζονται και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Δηλαδή, οι συντάξεις αυτές εξισώνονται με τις νέες. Από το γεγονός ότι το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%) κινείται πάνω–κάτω στα όρια των καταβαλλόμενων συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των μνημονιακών παρακρατήσεων, οι συντάξεις αυτές δε θα δεχτούν νέες περικοπές, τουλάχιστον μεγάλες.
Κριτήριο νέων περικοπών είναι τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Έξι μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2016, ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός όλων (1.249.471) επικουρικών συντάξεων. Κατά τον επανυπολογισμό αυτό προέκυψαν διαφορές αρνητικές και ορισμένες θετικές. Για τις συντάξεις, πάνω από τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), όπου υπήρξαν αρνητικές διαφορές, αυτές μειώθηκαν, ενώ όταν οι διαφορές ήταν θετικές, οι συντάξεις αυτές προσαυξήθηκαν.
Για τις συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) οι διαφορές που προέκυψαν, παρέμεναν (προσωρινά έως το 2018) ως προσωπικές διαφορές.
Αυτά για τις 601.251 συντάξεις, των Δ. Υπάλληλων – ΔΕΚΟ – Νομικών κ.λπ.. Οι υπόλοιπες του ιδιωτικού τομέα του ΕΤΕΑΜ είχαν απρόσμενη τύχη.
ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΕΤΕΑΜ – 648.220 «ΛΑΘΗ»
Οι συνταξιούχοι (648.220) του ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ) δεν είχαμε την ίδια τύχη. Δεν έγινε καν επανυπολογισμός, ούτε ο Νόμος εφαρμόστηκε. Οι περικοπές που προέκυψαν είναι οριζόντιες, αυθαίρετες και κατά το δοκούν. Άσχετες με τα προβλεπόμενα του Νόμου και ακόμα σήμερα δε γνωρίζουμε, πώς και από πού, προέκυψαν αυτές οι μειώσεις.
Οι συντάξεις των 600 ευρώ, αντί στα 350 ευρώ, μειωθήκαν στα 150 ευρώ. Των 400 ευρώ, αντί στα 200 ευρώ, μειωθήκαν στα 100 ευρώ. Ενώ των 200 ευρώ, αντί τα 100 ευρώ, μειώθηκαν στα 50 ευρώ.
Ως απόδειξη, παραθέτω εκκαθαριστικό της δικής μου σύνταξης:
Το αρχικό ποσό ήταν 612,33 ευρώ (34 έτη ασφάλισης – 2.374 ευρώ συντάξιμο μισθό). Με το Νόμο (0.45 Χ 34 = 15,3% Χ 2.374) και θα έπρεπε να μειωθεί στα 363,22 ευρώ. Αντί αυτού, μου χορηγούν (μεικτά) 172,30 ευρώ!!!
Περισσότερα, εκκαθαριστικά στη διάθεσή σας.
ΤΡΑΝΤΑΧΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Μάρτυρας για τις λαθεμένες συντάξεις του ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ), το ίδιο το υπουργείο εργασίας. Σε φυλλάδιο που κυκλοφορεί και που διαφημίζει τις συντάξεις του Νόμου 4387/2016 ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται και η αλήθεια.
Απόσπασμα από το φυλλάδιο:
Συγκρίνοντας αυτές του φυλλαδίου με τις λαθεμένες του ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ) οι διαφορές είναι οφθαλμοφανείς. Εδώ οι συντάξεις με 40 έτη και 2.000 συντάξιμο μισθό (0.45 Χ 40 = 18%Χ2.000) είναι 360 ευρώ. Ενώ στην δική μας περίπτωση είναι 172 ευρώ. Αντί (0.45 Χ 34 = 15,3% Χ 2.374) τα 363 ευρώ.
ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Οι λόγοι είναι προφανείς. Με τον τρόπο αυτό αποτράπηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεν έγιναν νέες οριζόντιες περικοπές, όπως καυχιόνται οι του υπουργείου εργασίας. Δηλαδή, σώζουν τις μισές συντάξεις σε βάρος των άλλων μισών. Χάριν της εικόνας δηλαδή και για σώσουν το δικό τους προφίλ, αυθαιρετούν – παρανομούν σε βάρος 648.220 συνταξιούχων.
Σημειωτέον, το ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ) είναι από τα πιο εύρωστα οικονομικά Ταμεία. Αριθμοί τους 1.800.000 ασφαλισμένους – 650.000 συνταξιούχους, όταν σε άλλα επικουρικά Ταμεία η σχέση αυτή πλησιάζει το 1 προς 1 ή οι συνταξιούχοι υπερβαίνουν τους ασφαλισμένους.
ΣΕ ΝΟΜΟ ΣΙΩΠΗΣ
Εντύπωση προκαλεί η σιωπή και των δευτεροβάθμιων– τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συνταξιούχων, που δεν ανέδειξαν το θέμα αυτό. Στέκονται στην αντισυνταγματικότητα του Ν. 4387/216 (καλώς), ωστόσο σιωπούν για τις συνέπειες, από λαθεμένες εφαρμογές του Νομού αυτού.
Δε θέλω να πιστεύω ότι σκόπιμα σιωπούν, ώστε έτσι να προστατεύουν τις δικές τους συντάξεις, και δεν είναι λόγος, ότι οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ δεν έχουν (επικουρικό) πρωτοβάθμιο σωματείο ή ότι ελάχιστοι εξ αυτών είναι σε κάποιο σωματείο. Σήμερα για κάθε συνταξιούχο παρακρατείτε (με νόμο) συνδικαλιστική συνδρομή, 2,40 ευρώ ετησίως, συνολικά περί τα 5 εκατ. ευρώ, τα οποία βέβαια μοιράζονται (από τον υπουργό εργασίας με αδιαφανή τρόπο) στις δευτεροβάθμιες – τριτοβάθμιες οργανώσεις των συνταξιούχων.
Επανειλημμένως εκτός των άλλων, έχω δημοσιεύσει άλλα 3 προσωπικά άρθρα, ως Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε για αυτά τα θέματα.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Οι 648.220 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ) αυτή τη στιγμή (για το θέμα αυτό) είναι μόνοι και βιώνουν καθημερινά την απελπισία. Οι μεμονωμένες προσφυγές δεν αποτελούν λύση. Ούτε την οικονομική δυνατότητα έχουν, ούτε είναι σωστό και δίκαιο να τρέχουν στα δικαστήρια προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στις συντάξεις τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για την αποκατάσταση της έννομης τάξης, θέλω να ελπίζω ότι η παρέμβασή σας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Να διορθωθούν όλα τα λάθη στις συντάξεις και να μας επιστραφούν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά που μας αναλογούν.
Αθήνα 8, Νοεμβρίου 2017
Με τιμή
Νικολάου Κώστας
Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ