Ξεκινά σήμερα η αγορά βιολογικών προϊόντων στην Νίκαια .


Ο Δήμος Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη, σύμφωνα με την υπ' αριθ.: 6/2018 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θα φιλοξενήσει τη δράση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής "ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ" σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τρίτη από τις 2.00 - 5.30 το απόγευμα (ΕΝΑΡΞΗ 27/2/2018), στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου Νίκαιας ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ (Θηβών 245). Ως αντισταθμιστικό όφελος για το Δήμο, θα χορηγούνται βιολογικά προϊόντα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών.

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Αγορών Βιοκαλλιεργητών που επιτρέπουν την απευθείας διάθεση βιολογικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε είκοσι οχτώ (28) Δήμους της Αττικής και αριθμεί περισσότερα από διακόσια μέλη – βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, εξυπηρετώντας περισσότερους από δέκα χιλιάδες καταναλωτές.
Οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών λειτουργούν από το 1994 από τους Συλλόγους των Βιοκαλλιεργητών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους καταναλωτές και τους αρμόδιους φορείς ελέγχου για τη βιολογική γεωργία.
Στις αγορές συμμετέχουν αμιγώς βιοκαλλιεργητές που πωλούν τα ιδίας παραγωγής πιστοποιημένα προϊόντα τους, πρωτογενή ή μεταποιημένα.
Μέσα από τις αγορές, οι βιοκαλλιεργητές αναπτύσσουν δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς και δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του χορηγικού προγράμματος «ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ», όπου εβδομαδιαία χορηγούνται βιολογικά προϊόντα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων που τους φιλοξενούν, για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και των κοινωνικών παντοπωλείων και μαγειρείων καθώς οι επισκέψεις από σχολεία των δήμων στα βιολογικά αγροκτήματα.
Περαιτέρω οι αγορές λειτουργούν με οικολογικούς όρους αφού, στο τέλος κάθε αγοράς, τα απορρίμματα συλλέγονται από τους ίδιους τους παραγωγούς είτε για κομπόστ (τρόφιμα) είτε για ανακύκλωση (χαρτί,κοκ).