Οι εντυπώσεις μας από την βιολογική λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών στη Νίκαια.


 Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη  και  έναρξη από την Τρίτη 27/02/2018, η Νίκαια απέκτησε τη δική της βιολογική λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών, που λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 14.00 έως τις 17.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάνος Λοΐζος (Θηβών 243).
Σήμερα μπορέσαμε να την επισκεφθούμε κάνοντας μια μικρή έρευνα και συζήτηση με παραγωγούς αλλά και κάνοντας κάποιες αγορές προϊόντων που μας φάνηκαν πολύ καλές. Συγκριτικά τώρα. Στο θέμα της πιο υγιεινής διατροφής, της γεύσης, των αρωμάτων, των χρωμάτων και σχημάτων η υπεροχή τους από τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα είναι ανυπέρβλητη! Στο θέμα των τιμών,  αυτό που διαπιστώσαμε είναι ένα μικρό τσίμπημα στις τιμές όχι όμως απαγορευτικό ακόμα και για μια λαϊκή οικογένεια που κάνει την επιλογή της ποιοτικής διατροφής από την ποσοτική. Και επειδή ξέρουμε τις τιμές στις συμβατικές λαϊκές αγορές, κάποια προϊόντα (πορτοκάλια, μανταρίνια) τα βρήκαμε και πιο φθηνά! 


Από τη συζήτηση με τους παραγωγούς προέκυψε μια αγάπη γ' αυτό που κάνουν και συντηρούν με πολύ κόπο, αλλά και μια ανησυχία που πηγάζει από τον  "πόλεμο" που δέχονται  από διάφορες πλευρές της συμβατικής αγοράς που τους θεωρούν το "μαύρο πρόβατο" στην "ελεύθερη" και δίχως όρους αγορά.
Από τη πλευρά μας, δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα και κανένα κίνδυνο να δημιουργείται από την παράλληλη λειτουργία και των δυο αγορών, παρά μόνο όφελος για τους καταναλωτές και ελευθερία να διαλέξουν αυτοί τα προϊόντα που επιθυμούν.



Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αττικής, εξηγεί ότι είναι «ακριβότερες οι πρώτες ύλες για να καλλιεργήσει ο παραγωγός, καθώς στοιχίζουν περισσότερο 30 με 40% από ότι τα συμβατικά μέσα. Και παράλληλα όταν καλλιεργούμε με βιολογικό τρόπο, τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο της συμβατικής καλλιέργειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες ασθένειες, μεγαλύτερο ρίσκο και απώλεια παραγωγής. Μερικές φορές μιλάμε και για μηδενική παραγωγή».


Παρά τις δυσκολίες που είναι πολλές ο πρόεδρος δηλώνει, ότι δεν μετάνιωσε ποτέ που ξεκίνησε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. «Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα να πηγαίνω στο χώρο εργασίας μου και να νιώθω υγιής και να ξέρω ότι αυτή την υγεία την μεταδίδω και στους ανθρώπους που προτιμούν τα προϊόντα που παράγουμε. Προσφέρουμε ένα προϊόν ποιοτικότερο, σεβόμαστε τον καταναλωτή και το περιβάλλον, φροντίζουμε να υπάρχει βιοποικιλότητα και προσπαθούμε να καλλιεργούμε ποικιλίες ντόπιες. Όλα αυτά όμως έχουν έναν αντίκτυπο στην τσέπη μας».


«Γίνονται συχνοί έλεγχοι για να απομονώνονται οι κακοί επαγγελματίες και να προστατεύονται οι καταναλωτές», επισημαίνει ο κ. Καραμπάσης και προσθέτει ότι ο καταναλωτής θα πρέπει «να προσέχει ότι το προϊόν που θα προμηθεύεται σήμερα θα είναι το ίδιο και την επόμενη φορά, δε θα αλλάζει δηλαδή. Επίσης πρέπει να προσέχει το χρώμα, το άρωμα, την εμφάνιση γιατί όλα αυτά δίνουν σημάδια αν κάτι δεν πάει καλά». 

Μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των βιολογικών αγορών της Αττικής στην ιστοσελίδα: http://www.bioagores.org/.