ZIRIA 2018 music festival. Η άλλη του πλευρά!



Το ότι γράφω για το 10 ziria music festival, ένα μουσικό φεστιβάλ, χωρίς να αναφερθώ καθόλου στη μουσική και τα συγκροτήματα που έπαιξαν σε αυτό, (είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν πολλοί άλλοι)είναι ένα παράδοξο!
Παράδοξο που όμως δικαιολογείται επαρκώς, (λόγω συγκυρίας) η μόνη live μουσική που άκουσα ήταν από το sound check των Empty Frame! 


Ανέβηκα προγραμματισμένα για μια ημέρα μόνο στο οροπέδιο, το πρωί της Παρασκευής με επιστροφή το βράδυ, κάποια ώρα λογική γιατί είχα να κάνω διαδρομή μέχρι τον Κόρφο. Όταν άρχισε να βρέχει απαγορευτικά για κάθε υπαίθρια παρουσία και ήδη είχε πάει η ώρα 20:00 αποφάσισα να φύγω. 
Αυτές οι 10 ώρες στον γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια χώρο του φεστιβάλ, για μένα ήταν αρκετές να γεμίσω τις μπαταρίες και να φύγω ενθουσιασμένος για τους ανθρώπους και τις εικόνες που είδα χωρίς τελικά να ακούσω ζωντανή μουσική, κάτι που τελικά δεν με χάλασε καθόλου, γιατί το ziria music festival δεν είναι ....μόνο αυτό.
Είναι πολύ περισσότερα πράγματα και τώρα στα δέκατα γενέθλια του δικαιωματικά θα μπορούσε να θεωρηθεί θεσμός! Ένας πολιτιστικός θεσμός που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και έχει αγκαλιάσει πλέον όλη η Ελλάδα.


Ήδη από το 5ο ziria  είχα γράψει:   "Το ziria music festival μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Αποτελεί πλέον μόνιμο σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης για γνωστούς και φίλους. Ήδη όποιος έρχεται για πρώτη φορά δηλώνει ότι θα ξανάρθει ...και το κάνει!!
Το ziria music festival αποκτά πιστούς, φανατικούς φίλους, που συνεχώς γίνονται περισσότεροι ενώ αγκαλιάζει όλο και μεγαλύτερο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας μας. Μεταξύ αυτών βέβαια και η αφεντιά μου που από τη πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με το φεστιβάλ (από το 2ο), το αγάπησα και το θεώρησα και "δική" μου υπόθεση. Έτσι λοιπόν το αντιμετωπίζω και φροντίζω με τις μικρές μου δυνάμεις να αναδεικνύω την ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα του, γιατί πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας χώρος ελεύθερος από λογικές κέρδους, με σεβασμό στον άνθρωπο τον πολιτισμό και το περιβάλλον, να είναι μια ιδέα, στη ουσία και στη πραγματικότητα του."


Πέντε χρόνια μετά επιβεβαιώνονται πλήρως τα παραπάνω. Το φεστιβάλ έχει κάνει παράλληλα ένα ποσοτικό και ποιοτικό άλμα προχωρώντας με τις ίδιες αρχές τους ίδιους ανθρώπους, χτίζοντας με πολύ και σοβαρή συλλογική δουλειά τη σημερινή του πραγματικότητα!

Από το φθινόπωρο του 2015 η ομάδα του Ziria music festival δημιούργησε την Κοινωνική επιχείρηση“Σύθας” που σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας, την βοήθεια χορηγών, υποστηρικτών και εθελοντών, διοργανώνουν το φεστιβάλ.Ο Σύθας είναι το ποτάμι που πηγάζει από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και χύνεται στο Ξυλόκαστρο. Όπως το ποτάμι ενώνει το βουνό με τη θάλασσα, έτσι σκοπός της “Σύθας κοινωνικής επιχείρησης” είναι να ενώσει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, σε κοινές πολιτιστικές και όχι μόνο, δράσεις.


Ας περάσουμε όμως σε ένα "σκανάρισμα" του χώρου, ξεκινώντας από τον μέσο όρο ηλικίας των zirius, που εμφανώς έχει κατέβει αρκετά! Πάρα πολλοί νέοι και πάρα πολλά σκηνάκια! Ιδανικός βλέπεις ο χώρος για ελεύθερο κάμπινγκ, κάτι που ενθαρρύνεται από τη διοργάνωση, με σεβασμό βέβαια στο περιβάλλον και τη φύση. Με μια πρόχειρη εκτίμηση μου γύρω στα 400, απλωμένα σε όλο το οροπέδιο, οριζόντια, αμφιθεατρικά, κάτω από δέντρα, πάνω σε σκεπές, κολλητά με πολλά άλλα, ομαδικά για παρέες, ή μοναχικά πάνω στις κορυφές των γύρω λόφων. Αρκετά παιδιά με ελεύθερο πεδίο "δράσης" αλλά και με οργανωμένες δραστηριότητες στο ειδικό χώρο. Μια μεγάλη ομάδα σε ένα ήσυχο χώρο παίρνει μαθήματα γιόγκα, ενώ μια άλλη ομάδα μαθήματα Tai chi και Wudang Kung Fu.


Για πρώτη φορά φέτος  διοργανώθηκε πεζοπορική εξόρμηση, με ανάβαση στην κορυφή της Μεγάλης Ζήρειας, στα 2.375μ, ενώ συνεχίζεται η οργανωμένη πεζοπορία στο φανταστικό δάσος στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας με τον σύλλογο για την προστασία του δάσους “Κυλλήνιος Άδωνις”!


Ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος του σαλέ αποδυκνύεται μικρός παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται, με επεκτάσεις και αναβαθμίσεις. Με δυσκολία βρίσκεις καρέκλα να κάτσεις τα πρωινά ενώ το σύνθημα "τρώμε και πίνουμε τοπικά" είναι και σωστό αλλά προσφέρει και ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές. Σήμερα Παρασκευή στον εσωτερικό του χώρο στήνεται δεύτερη μουσική σκηνή το Μεγάλο Rock Jam με house band.


Η ποιότητα της διοργάνωσης έχει φτάσει σε υψηλά στάνταρ, με την προσεκτική και μεθοδευμένη δουλειά των ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντικά εργασία, χρόνο, χρήμα και διάφορα είδη. Το φεστιβάλ είναι συμμετοχικό.  Οι εμφανίσεις των καλλιτεχνών γίνονται αφιλοκερδώς, το μόνο που τους παρέχεται είναι η διαμονή, που καλύπτουν οι προσφορές των ξενοδοχείων της περιοχής.Τα έξοδα του καλύπτονται εν πολλοίς και από τα αναμνηστικά  t-shirts, κοσμήματα και άλλα είδη που πωλούνται στον χώρο και γίνονται ανάρπαστα.


Τελειώνω αυτό το κείμενο με την βεβαιότητα πως τη θετική αύρα που αποκομίζει όποιος βρίσκεται εκεί στο οροπέδιο, κανένα κείμενο και καμιά περιγραφή δεν μπορεί να την αποδώσει, παρά  μόνο, η φυσική παρουσία, γι' αυτό αφήστε ανοιχτό το πρόγραμμα σας για τη τελευταία βδομάδα του Αυγούστου 2019!  

ΥΓ. Παρά τα μπαλώματα που γίνονται σε κάποια κομμάτια του δρόμου, η κατάσταση του οδικού δικτύου από την εθνική προς Ζήρεια είναι προβληματική κυρίως μέσα στα χωριά.