Καμία αξία δεν έχει η ανάρτηση "δήλωσης εμπιστευτικότητας" στο Facebook

Εδώ και μέρες επαναλαμβάνεται στο Facebook από πολλούς φίλους η παρακάτω ανάρτηση με copy-paste'.

"Μην ξεχνάτε ότι αύριο ξεκινάει ο νέος κανόνας του facebook με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες σας. Μην ξεχνάτε ότι η προθεσμία είναι σήμερα!!! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγωγές εναντίον σας. Ό, τι έχετε δημοσιεύσει θα είναι δημόσια, ακόμα και διαγραμμένα μηνύματα ή απαγορευμένες φωτογραφίες από σήμερα. Ένα απλό αντίγραφο του παρακάτω κειμένου δεν κοστίζει τίποτα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. "Δεν δίνω άδεια στο Facebook ή στους φορείς που σχετίζονται με το Facebook να χρησιμοποιούν προηγούμενες και μελλοντικές φωτογραφίες, πληροφορίες ή δημοσιεύσεις μου. Με αυτή τη δήλωση προειδοποιώ το facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά η δημοσίευση, η αντιγραφή, η εξάπλωση ή οποιαδήποτε άλλη δράση εναντίον της ομάδας με βάση αυτή την ομάδα ή / και το περιεχόμενό της. Το περιεχόμενο αυτής της ομάδας είναι ιδιωτική και εμπιστευτική πληροφορία. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μπορεί να είναι από το νόμο (UCC 1-308-1308-103) και το νόμο της Ρώμης." 
Σχόλιο: Το Facebook είναι πλέον δημόσιος φορέας. Όλα τα μέλη πρέπει να δημοσιεύουν μια σημείωση αυτού του είδους. Αν θέλεις, μπορείς να αντιγράψεις και να επικολήσεις αυτή την έκδοση. Εάν δεν δημοσιεύσετε μια δήλωση τουλάχιστον μία φορά, δίνετε άδεια για τη χρήση των φωτογραφιών και των πληροφοριών σας σε ενημερώσεις του profielstatus. Μην το μοιράζεσαι. Αντιγραφή και επικόλληση."

 Επειδή υπάρχει μεγάλη άγνοια γι΄αυτά τα θέματα απευθύναμε ερώτηση στους κατ΄εξοχήν "ειδικούς" έπη του θέματος δηλαδή την Homo Digitalis που είναι η πρώτη -και μοναδική μέχρι στιγμής- οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με τα ψηφιακά δικαιώματα: τα δικαιώματα, δηλαδή, που όλοι έχουμε στην ψηφιακή εποχή, στην οποία ζούμε, και μας έδωσαν την παρακάτω απάντηση.

 
"Η συγκεκριμένη ανάρτηση από τους χρήστες του Facebook δεν έχει καμία αξία. Το Facebook όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει σε άρθρα, συνεντεύξεις και ομιλίες μας είναι μία εταιρεία, η οποία διέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο περί προσωπικών δεδομένων. Μία δήλωση τέτοιου περιεχομένου δεν έχει καμία ισχύ. Εφαρμογή στην κάθε σχέση του χρήστη με την εταιρεία έχουν οι όροι χρήσης και οι πολιτικές της εταιρείας, καθώς και το νομικό πλαίσιο. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε από τον κατακλυσμό του Facebook με τέτοιες δηλώσεις, είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα βήματα για την ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και εμείς να εργαζόμαστε!"