Εκλογές 2023 μια πρώτη εκτίμηση

 

 

Ειναι αρκετά δύσκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου με αυτά τα αποτελέσματα, όμως ειναι τελείως απαραίτητη για να βγουν σωστά συμπεράσματα που θα σε οδηγήσουν σε μια αντικειμενική εκτίμηση και προετοιμασία για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα ειναι ότι η ΝΔ πέτυχε μια πολύ σημαντική συσπείρωση των δυνάμεων της του 2019 και είχε μια μικρή άνοδο μιας μονάδας. Αντίθετα η αποσυσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική δείχνοντας την μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στις γραμμές του αλλά και την μεγάλη απογοήτευση από «ευκαιριακές» επιλογές, χωρίς σταθερή και σοβαρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στη ΝΔ. Η μεγάλη «προδοσία» του δημοψηφίσματος παραμένει το υπ αριθμόν ενα πρόβλημα αξιοπιστίας του.

Για έναν κόσμο ζαλισμένο από τα συνεχόμενα προβλήματά στη ζωή του που πάνω από μια δεκαετία τον ταλανίζουν και ο οποίος δεν έχει το «εργαλείο» της πολιτικής ανάλυσης για να τα ερμηνεύσει, οι επιλογές που κάνει μπροστά στη κάλπη, ειναι τελείως συναισθηματικές και πολλές φορές αντίθετες με τα πραγματικά του συμφέροντα.

Σε μια εκλογική διαδικασία όπου στον ορίζοντα υπάρχουν δυο καλπες η μια της «απλής αναλογικής» και η άλλη της ενισχυμένης, ενώ ειναι σίγουρο με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα ότι η κυβέρνηση θα προκύψει στην δεύτερη εκλογή, η ψήφος των πολιτών στις πρώτες προσλαμβάνει διάφορες εκφράσεις, χαλαρή, αδιάφορη,εκδικητική, προειδοποιητική, κ.λ.π.

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σιγουρα έχει προκαλέσει σοκ στο μεγαλύτερο κομματι της ελληνικής κοινωνίας ενόψει των νέων εκλογών, θα δημιουργήσει διάφορες αμυντικές αντιδράσεις που εύχομαι βεβαίως να έχουν την σωστή κατεύθυνση και απεύθυνση….